VIŠKOVIĆ OTKRIO: "Dok sam premijer ne mogu prihvatiti ove tri mjere na putu BiH ka EU"

On je ocijenio da sve što se radi posljednjih nekoliko godina na evropskom putu ima određenu dozu neiskrenosti.

  • Politika

  • 15. Maj 2024  

  • 9

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u Banjoj Luci da ne može prihvatiti mjere kojima bi bile ukinute nadležnosti entiteta RS u pregovorima na putu BiH ka EU.

"Dok sam premijer RS-a ne mogu prihvatiti ove tri mjere - ukidanje entitetskog veta, uvođenje call-centra na nivou BiH i popunu Ustavnog suda BiH, umjesto našeg prijedloga da strance zamijene domaće sudije. Ovim RS ne ruši evropski put BiH, nego, nažalost, ovakvi zahtjevi su iživljavanje nad RS-om", rekao je Višković, prenosi Srna.

On je ocijenio da sve što se radi posljednjih nekoliko godina na evropskom putu ima određenu dozu neiskrenosti.

"Pokušava se posredstvom ekonomskih mjera proturiti nešto što sa evropskim putem nema veze, nego je najvećim dijelom politika", rekao je Višković.

On je istakao da je za BiH bilo 113 mjera Evropske komisije koje su se odnosile na Plan rasta.

"Najviše zahvaljujući Republici Srpskoj samo su tri mjere ostale neusaglašene. Na svim sastancima je bilo ohrabrenje da bude postignut neki konsenzus da usaglašenost bude viša od 95 odsto, što smo i uspjeli", rekao je Višković.

On je precizirao da nije usaglašeno da postoji jedan centar za sve usluge na nivou BiH, jer to nije u skladu sa Ustavom.

"To znači da neko ko treba pomoć vatrogasaca ili policije treba zvati Sarajevo. Zar nije logičan naš prijedlog da budu dva call-centra, jedan u RS-u, drugi u FBiH", rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, druga neusaglašena mjera odnosi se na popunu Ustavnog suda BiH i da odluke tog suda budu obavezujuće na prostoru BiH.

"Postavio sam pitanje šta ćemo sa odlukama koje se ne poštuju u cijeloj BiH. Da li znate da ima više nesprovedenih odluka Ustavnog suda u FBiH nego u RS-u. Naš prijedlog je bio da bude donesen zakona o Ustavnom sudu i da budu izabrane domaće sudije koje će odlučivati konsenzusom", rekao je Višković.

Premijer RS-a naveo je da je treća neusaglašena mjera - ukidanje entitetskog veta.

"Za početak su rekli da to bude u nekim službama koje se bave državnom pomoći. U ovom slučaju, valjda, nema niko naivan u RS-u koji bi potpisao ovakvu mjeru, jer bi u suštini značilo ukidanje Srpske. Po cijenu evropskih miliona ili milijardi, za koje mislim da ih nemaju, ne mogu prihvatiti odluke kojima se na perfidan i politički način žele ukinuti nadležnosti RS-a", kategoričan je Višković.

On je podsjetio da je u procesu pregovora sa EU bilo uvjeravanja da, ukoliko bude usaglašeno 95 posto mjera, u tom omjeru bit će i dobijeno novca, od predviđene milijarde evra.

"Zato sam rekao usaglasili smo većinu, pa nam dajte toliko novca. Onda su nas obavijestili da ispod ove tri neusaglašene mjere ne mogu ići i da je to crvena linija i uslov je za Plan rasta i pomoć EU BiH. Zato sam rekao ako je to uslov, nema potrebe za daljim razgovorima", zaključio je Višković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...