ODBROJAVANJE DO IMENOVANJA VUKOJE: Kako su se "novi pregovarači" izborili za HDZ-ovca u Ustavnom sudu BiH!?

Ime Marina Vukoje postalo je svojevrsni simbol prisnih odnosa Trojke i HDZ-a zbog čijeg imenovanja smo bili u prilici svjedočiti nevjerovatnim političkim događajima u proteklih godinu dana.

  • Politika

  • 15. Maj 2024  15. Maj 2024

  • 0

U ponedjeljak, nakon još jednog neuspješnog sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou, lider SDP-a Nermin Nikšić poručio je građanima da ne trebaju da brinu i da stranke Trojke nikada neće preći "crvenu liniju" u pregovorima sa partnerima iz SNSD-a i HDZ-a.

"Kao što smo uvijek spremni za kompromis i kako da dođemo da ostvarimo interes svih građana u BiH, spremni smo povući da ne postoji cijena zbog koje ćemo preći crvenu liniju i ugroziti interese građane", kazao je Nikšić nakon sastanka.

Upravo taj dan stigla je vijest da je konačno definisan datum izbora HDZ-ovog Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, što kod mnogih izaziva zebnju da bi dugoročno moglo imati jako loše posljedice po ustavno-pravni sistem ove zemlje.

Ime Marina Vukoje postalo je svojevrsni simbol prisnih odnosa Trojke i HDZ-a zbog čijeg imenovanja smo bili u prilici svjedočiti nevjerovatnim političkim događajima u proteklih godinu dana. Od sjednica do ranih jutarnjih sati kada se "na blef" pokušavalo doći do njegovog imenovanja, dok krajnjih mjera poput promjene Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i potpunog marginaliziranja utjecaja opozicije u parlamentarnim tijelima, kada su više bila iscrpljena sva dozvoljena sredstva.

GRAĐANSKI SDP ZA ETNIČKI KONCEPT

Jednog od najglasnijih opozicionara, poslanik Demokratske fronte Mahir Mešalić, dugo se borio da do ovakvog raspleta ne dođe. Na naše pitanje da li je upravo izbor Marina Vukoje "crvena linija" za koju je Nikšić obećao da nikada neće prijeći, odgovara da su "sve linije odavno pređene".

"Glasanje SDP-a i njihovog kluba je jednako izdaji ideje građanske, normalne Bosne i Hercegovine i stvaranju potpuno etničkog koncepta čak i pri izboru sudija (iako to u Ustavu FBiH ne piše) i to u jeku napada Čovića i Dodika na jednu od najvažnijih institucija kakav je Ustavni sud BiH", kazao je Mešalić za naš portal.

Na pitanje da li se osjeća poraženim u ovom procesu, te da li opozicija više išta može učiniti da spriječi Vukojin izbor, Mešalić odgovara:

"Nisam poražen ja, jer da nisam udario mikrofon i napravio veliku galamu u Parlamentu FBIH, još prošle godine, kada su Trojka i HDZ falsifikovali dokument sa Komisije za izbor i imenovanje, nekad iza ponoći na sjednici Parlamenta FBiH, Vukoja bi već imao godinu dana staža u Ustavnom sudu BiH. Uradio sam lično sve što sam mogao i upozoravao, a i kao Klub Demokratske fronte smo učinili što smo mogli. Nažalost, izdani i prodani smo svi mi, kao građani Bosne i Hercegovine, naravno mislim na one koji ovu zemlji vole i za koju se konstantno borimo."

TRAMPA FOTELJAMA

Ime koje se u zadnje vrijeme nekako najčešće povezuje uz imenovanje Vukoje, je poslanik Naše stranke Dragan Mioković koji cilja na poziciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Budući da već nekoliko mjeseci predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić želi da napusti tu funkciju, stiče se dojam da je dogovorena neka vrsta "trampe" - da istovremeno budu imenovani i Vukoja i Mioković.

Pitali smo Mešalića šta će to Mioković donijeti u radu Parlamenta što Marinković Lepić nije mogla. U čemu je to bolji, vještiji, brži... od nje?

"Svi smo svjedoci da je gospođa Mirjana Marinković Lepić prepustila vođenje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladenu Boškoviću iz HDZ-a, koji je de facto kreator i stvarni vođa tkz. Trojke u parlamentu. Mislim da je to prevara birača jer su prepustili vođenje, odlučivanje na sjednicama HDZ-u a da su oni (zastupnici SDP-a, NS-a, NiP-a i PDA) samo tu da dignu ruke onda kada im gospodin Bošković kaže. Nekada to zna biti jako ponižavajuće, pogotovu kada im neverbalnim znakovima na sjednicama Mladen Bošković upućuje instrukcije kako da glasaju po pojedinim pitanjima.

Što se tiče Miokovića, jedina razlika između Marinković-Lepić i Miokovića što je ona mnogo staloženija i elokventnija pa i obrazovanija. Ali, suštinski, svi oni se, iako su Naša stranka, ponašaju kao produženi Klub zastupnika HDZ-a", zaključuje Mešalić.

OVO NAM NIJE OBEĆANO

Mnogi su iznenađeni ovakvim raspletom, jer dok je trajala predizborna kampanja stranke Trojke su obećavale nepopustljivost prema hrvatskim i srpskim nacionalnim strankama. Poznata je poruka lidera NiP-a Elmedina Konakovića upućena Dodiku i ostalima - "Dolaze novi pregovarači, ne tražimo ništa za naše supruge!".

Haris Šabanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže za "Slobodnu Bosnu" da je tokom predizbornog perioda naslutio da bi do ovoga moglo doći, ali ne u ovoj mjeri kojoj sada svjedoči.  

"Naravno da smo mogli naslutiti dio ovoga, na to smo i upozoravali. Odveć lako data populistička obećanja bez ikakvog uporišta ipak nisu slutila da će odnos biti servilan do ove mjere gdje to već postaje antidržavno djelovanje.

Prethodnih nešto više od godinu dana su pokazali sve slabosti koje ova Trojka ima u svom radu. Te slabosti su maksimalno iskoristili i HDZ i SNSD, uvidjevši da je za predstavnike Trojke ostanak u vlasti važniji od bilo kojeg drugog principa. Vjerujem da su se i oni u SNSD-u i HDZ-u iznenadili u ovom procesu kada su krenuli da pomjere 'crvene linije', pa vidjeli da 'crvene linije' za Trojku i ne postoje", kaže Šabanović. 

Upitali smo Šabanovića kakve posljedice može sve ovo imati i da li ćemo opet imati situaciju poput slučaja sa Zakonom o prebivalištu?

"Nisam siguran da iko u 2024. godini ima pravo reći da nešto nije znao ili se braniti nepoznavanjem materije, ili reći da 'nije očekivao da će to neko zloupotrijebiti'. Takve izjave vrijeđaju inteligenciju građana. Nisam više siguran gdje će nas ovo uopće odvesti. Iskreno sam zabrinut. Tamo gdje nema principa tamo je sve dozvoljeno, a to nikada nije dobro", zaključio je Šabanović.

(S. Begović)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...