JOŠ I TO: U kojim bh. gradovima poskupljuje obuka u autoškolama?

S obzirom na politiku određivanja cijena nisu sve autoškole povećale cijenu obuke, s obzirom na troškove života koji su konstantno u porastu tako se može očekivati da i preostale autoškole povećaju cijene.

  • Auto

  • 17. Maj 2024  

  • 0

Proteklih nekoliko mjeseci u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini došlo je do „tihog“ poskupljenja obuka u autoškolama. 

Obuka u autoškoli će na području bh. entiteta RS koštati oko 1.000 KM, iako još uvijek postoje određene autoškole koje su odlučile zadržati stare cijene. Jedan od nistruktora je pojasnio kako je do poskupljenje uzrok tržište ekonomije kao u svim drugim oblastima. Pojasnio je da su cijene različite jer autoškole imaju pravo na određivanje vlastitih cijena.

CIJENA ZAVISI OD VIŠE FAKTORA

Cijena se određuje na osnovu više faktora, zavisi od organizacije i uslovljena nije samo tim nego i potražnjom. Međutim, cijena nije uvijek jednaka kvalitetu pa jedan od instruktora podvlači kako se, slučajno ili ne, saobraćajne nesreće događaju konstantno vozačima iz određenih autoškola.

Instruktor i stručni voditelj autoškole “Semafor” iz Sarajeva Edin Begić je ranije za medije izjavio da ukoliko je cijena 1.000 KM manje od pola ide autoškoli jer treba platiti Crveni križ, ispite Ministarstvu obrazovanja, takse, troškove državi… i gdje je na kraju rad instruktora, rad automobila, gorivo?

alt

NEMA INFORMACIJA O POSKUPLJENJU U SARAJEVU

Kad je u pitanju povećanje cijena obuke u autoškolama Kemo Zilić, pomoćnik ministra za saobraćaj i edukaciju Kanton Sarajevo, za Hayat.ba je podsjetio na materijalne propise koji definišu ovu oblast, uz napomenu da su, isti jedinstveni i primjenjuju se na području cijele Bosne i Hercegovine.

Dakle, shodno odredbi, organi nadležni za obrazovanje na području Bosne i Hercegovine pojedinačno nemaju mogućnost, niti im je data nadležnost, za formiranje minimalnih budžetskih elemenata vrijednosti nastavnog časa iz teoretskog i praktičnog dijela osposobljavanja  kandidata za vozača, pa samim tim ni mi u Kantonu Sarajevo nemamo takvu mogućnost.

"Prema trenutno važećoj zakonskoj regulativi cjenovnik usluga za osposobljavanje kandidata za vozača autoškole formiraju pojedinačno, uz zakonsku obavezu dostavljanja nadležnom tijelu za obrazovanje, radi ovjere (prije stupanja na snagu). Cjenovnik usluga autoškole su obavezne istaknuti na vidno mjesto, unutar svojih prostorija."

Zilić je istakao da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nema najava, niti informacija koje bi ukazivale na modifikaciju cijena.

ZLOUPOTREBE

Instruktor Begić je ranije govorio i kako je nevjerovatno da se od nadležnih niko ne zapita kako je moguće da neko vrši obuku za 400-500 KM, sa svim uključenim troškovima.

"Ne možete napraviti kuću od 100 kvadrata s 10.000 KM ako vam treba samo materijala 30.000 KM. Kako se niko ne pita šta se dešava, kako te autoškole funkcionišu. Pa javna je tajna da neke autoškole prodaju potvrde, da se polovi broj časova. To je kriminal", naveo je i istakao da je situacija najgore u istočnoj Hercegovini i na sjeveroistoku BiH.

Zilić je za Hayat.ba podsjetio kako u okviru Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo postoji stručni organ koji obavlja poslove nadzora iz svih oblasti polaganja vozačkog ispita, kako u dijelu osposobljavanja tako i dijelu organizovanja i provođenja vozačkog  ispita, što uključuje i segment zakonite obuke, odnosno izdavanja potvrda o izvršenom osposobljavanju.

altPixsell

"U svom dosadašnjem radu (op.a. Stručni organ za poslove nadzora) nije zabilježio pojave koje ukazuju na malverzacije tipa „prodaja potvrde o osposobljavanju kandidata, odnosno neodržavanja u cijelosti propisanih časova obuke za određenu kategoriju/potkategoriju“ te samim time Ministarstvo nije imalo osnova za poduzimanje bilo kakvih mjera. Međutim, u bilo kojoj situaciji, u kojoj se utvrde pojave sličnog ili istog karaktera, Ministarstvu su na raspolaganju kaznene odredbe propisane članom 239a, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kojima se mogu sankcionirati kako autošklole, tako i pojedinci u istim", kazao je za Hayat.ba Kemo Zilić, pomoćnik ministra za saobraćaj i edukaciju Kanton Sarajevo.

NOVE CIJENE U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

U općini Kakanj je također došlo do povećanja cijena s obzirom na konstantno povećanje svih troškova povezanih sa polaganjem vozačkog ispita.

Autoškole na području ove općine zauzele su jedinstven stav da je povećanje cijene nužno i opravdano, ukoliko se potencijalnim kandidatima žele pružiti najbolji uslovi polaganja, bez dovođenja u pitanje postignutih standarda obuke.

"Sve autoškole garantiraju održavanje visokog kvaliteta usluge i konstantan i predan rad na usvajanju novih znanja i tehnologija, praćenju novih zakonskih rješenja a sve s ciljem povećanja kvaliteta obuke i pripreme kandidata za samostalnu vožnju."

Nove cijene su stupile na snagu 17. aprila a one su sljedeće: B kategorija 1,480 KM, C1 kategorija 750 KM, C (ako ima C1) 710 KM, C (ako nema C1) 1.650 KM, CE 640 KM, D (ako ima C 2 godine) 1.500 KM, D (ako nema C) 2.700 KM, DE 920 KM, A 720 KM.

Iz autoškole HA-BE Kakanj Armin Bašić je za Hayat.ba kazao kako je to očekivano.

alt

"Cijena polaganja se već 20 godina nije mijenjala, a inflacija i povećanje svih ostalih troškova su uticali i na uslove rada autoškola tako da je to bio neminovan slijed dešavanja. Ako se uzme u obzir okruženje, u Bosni i Hercegovini su troškovi polaganja vozačkih ispita najniži."

Bašić pojašnjava da bi se osim toga postigao i visok standard kvaliteta obuke jer su troškovi autoškola visoki.

"Troškovi obuke su visoki, od plaćanja redovnih troškova, plata i doprinosa uposlenika, kupovine i održavanja vozila, registracije istih, zadovoljavanja svih propisanih uslova onda se može zaključiti da dosadašnje cijene nisu ekonomski opravdane."

Svi kandidati koji planiraju polagati vozački ispit nakon pomenutog datuma bit će podložni novim cijenama.

S obzirom na politiku određivanja cijena nisu sve autoškole povećale cijenu obuke, s obzirom na troškove života koji su konstantno u porastu tako se može očekivati da i preostale autoškole povećaju cijene.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...