OPOZICIJA JE TU DA KRITIKUJE, I TO SVAKODNEVNO I ČINI: "Sve se to uklapa u sliku snishodljivosti prema HDZ-u"

Na pozicije se šalju oni koji su podobni.

  • Politika

  • 18. Maj 2024  18. Maj 2024

  • 1

Opozicija u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine je u više navrata upozoravala parlamentarnu većinu da radna tijela, komisije gube svoj značaj jer se u pojedine komisije imenuju ljudi koji nemaju adekvatnu stručnost, kompetencije jer dolaze iz drugih sfera. Tako se na čelu Ustavne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nalazi specijalista interne medicine Mladen Bošković, kadar HDZ-a. On je i predsjednik Komisije za izbor i imenovanje.

Najnoviji primjer nesuvislih biranja u radna tijela jeste Odbor za boračko-invalidsku zaštitu na čije čelo je imenovana pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić. Radna tijela u Zastupničkom domu nadležna su za razmatranje nacrta i prijedloga zakona i drugih općih akata. Ona daju mišljenja, podnose prijedloge i izvještavaju Zastupnički dom o pitanjima iz svog djelokruga.

"Već odavno nije za komentar ono što parlamentarna većina radi i da nije tragično bilo bi stvarno komično da se ne radi o ozbiljnim stvarima. Dakle, oni su pokazali da ne vode računa ni o kakvim kompetencijama niti je njih briga kakva će biti percepcija javnosti. To je pokazala prvo Vlada Federacije BiH svojim imenovanjima, a onda i parlamentarna većina ovim šta ona radi. Vlada i parlamentarna većina potpuno po strani drže sve što je pitanje struke, kompetencija i bilo čega, a što je vrlo bahato i neodgovorno u najmanju ruku", govori federalna zastupnica Alma Kratina (DF):

"I šta možemo očekivati od rada takvih komisija? Do sada su pokazali da su komsije toliko nedjelotvorne da se pojedine nikada i ne sastaju i da se čuje za nekoliko komisija da ništa ne rade."

Prokomentirala je činjenicu da se jedan ljekar nalazi na čelu Ustavne komisije. "Pa to je zato što je taj doktor (Mladen Bošković) siva eminencija koja vodi procese. Mi smo rekli, sve se to uklapa u sliku snishodljivosti prema HDZ-u. I u Zastupničkom i u Domu naroda imate ljude koji vode, u rukovodstvu su i kreiraju procese i ambijent i dinamiku radu. I da može ikako po Poslovniku, Bošković bi bio na čelu svih komisija. To je toliki besmisao", kazala je Kratina.    

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...