DESILO SE NEZAMISLIVO: Saudijska Arabija organizirala prvu modnu reviju kupaćih kostima u historiji, a sve je počelo sa... (FOTO)

Modna industrija u 2022. iznosila je 12,5 milijardi američkih dolara, ili 1,4 posto nacionalnog BDP-a, a zapošljavala je 230.000 ljudi, navodi se u izvještaju koje je prošle godine objavila službena Saudijska komisija za modu.

  • Šareni svijet

  • 18. Maj 2024  18. Maj 2024

  • 0

Saudijska Arabija je u petak održala svoju prvu modnu reviju u kojoj su predstavljeni modeli kupaćih kostima, što je korak prema novim standardima u zemlji u kojoj je prije manje od deset godina od žena traženo da nose haljine koje pokrivaju tijelo, piše AFP, prenosi Slobodna Bosna. 

Revija uz bazen s djelima marokanske dizajnerice Yasmine Qanzal uključivala je uglavnom jednodijelna odijela u nijansama crvene, bež i plave. Većina modela imala je otkrivena ramena, a nekima se djelomično vidjela sredina.

"Istina je da je ova zemlja vrlo konzervativna, ali pokušali smo pokazati elegantne kupaće kostime koji predstavljaju arapski svijet", rekao je Qanzal.

"Kada smo došli ovdje, shvatili smo da je modna revija kupaćih kostima u Saudijskoj Arabiji historijski trenutak, jer je to prvi put da imamo takav događaj", rekla je, dodavši da joj je bila čast učestvovati.

altFoto: AFP

altFoto: AFP

"VISION 2030"

Revija je održana drugog dana inauguralnog Red Sea Fashion Weeka u St Regis Red Sea Resortu, smještenom uz zapadnu obalu Saudijske Arabije.

Odmaralište je dio Red Sea Globala, jednog od takozvanih giga-projekata u okviru programa društvenih i ekonomskih reformi Saudijske Arabije "Vision 2030" koji nadzire prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Princ Mohammed, koji je 2017. postao prvi u redu za prijestolje, pokrenuo je niz dramatičnih društvenih reformi u pokušaju da ublaži imidž Saudijske Arabije kao zemlje koja historijski zagovara puristički oblika islama poznatog kao vehabizam.

Te su promjene uključivale uklanjanje vjerske policije sa štapom koja je tjerala muškarce iz trgovačkih centara na molitvu, ponovno uvođenje kina i organiziranje muzičkih festivala mješovitog spola.

Ove reforme poklopile su se s pojačanom represijom usmjerenom na neistomišljenike, uključujući konzervativce koji bi mogli demonstrirati protiv takvih poteza, piše AFP, prenosi Slobodna Bosna. 

altFoto: AFP

altFoto: AFP

RASTUĆA MODNA INDUSTRIJA

Shouq Mohammed, sirijski modni influencer koji je prisustvovao reviji u petak, rekao je da to nije iznenađujuće s obzirom na pokušaj Saudijske Arabije da se otvori svijetu i razvije svoj modni i turistički sektor.

Modna industrija u 2022. iznosila je 12,5 milijardi američkih dolara, ili 1,4 posto nacionalnog BDP-a, a zapošljavala je 230.000 ljudi, navodi se u izvještaju koje je prošle godine objavila službena Saudijska komisija za modu.

"Ovo je prvi put da imamo modnu reviju kupaćih kostima u Saudijskoj Arabiji, ali zašto ne? Ozbiljno, zašto ne?" rekao je Mohammed.

Raphael Simacourbe, francuski influencer koji je također prisustvovao u petak, rekao je da u njegovim očima nije bilo ništa rizično, ali u saudijskom kontekstu to je bilo veliko postignuće.

"Vrlo je hrabro što su to učinili danas, tako da sam jako sretan što sam dio toga", rekao je.

altFoto: AFP

altFoto: AFP

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...