DETALJI STRAVE U BJELOVARU: Susjedi potrešeni; "To je bila sređena porodica, Kasnije se čulo zapomaganje iz kuće 'Upomoć!'"

"Smiljan je vatrogasac, znam da su upravo renovirali kat kuće, a Renatina majka je živjela u prizemlju..."

  • Hronika

  • 18. Maj 2024  18. Maj 2024

  • 0

Spremao sam ulje i filtere u auto kad sam čuo neku viku iz kuće, nerazgovijetnu, ali nisam na to obraćao pažnju jer sam se spremao s autom na servis i otišao sam. Kad sam se vratio, sve je već bilo puno policije.

Kaže to susjed Smiljana i Renate G. koji su živjeli u katnici u Izvorskoj ulici u Radničkom naselju, u kući preko puta njegove, zajedno s Renatinom majkom Dragicom Š. koja je bila udovica.

"Smiljan je vatrogasac, znam da su upravo renovirali kat kuće, a Renatina majka je živjela u prizemlju. Mislio sam da je naprosto riječ o nekakvoj obiteljskoj čarki, ništa ozbiljno. Kasnije sam čuo da se čulo zapomaganje iz kuće "Upomoć!" i da je to zapomagala Renatina majka, ali susjeda koja je otišla do kuće naišla je na zaključana vrata", priča susjed iz Izvorske ulice u Radničkom naselju u Bjelovaru u kojem se dogodio novi slučaj femicida.

Rekao je da je riječ o porodici koja je bila materijalno sređena, ni po čemu problematična, sin im je završio Pravni fakultet i živi u Slavoniji. Kuća katnica u kojoj žive je sređena, a u toku je bilo preuređenje kata na kojem su živjeli Smiljan i Renata, daktilografkinja na bjelovarskom Trgovačkom sudu, a Dragica Š., Renatina majka i punica Smiljana G., penzionerka je i živjela je s kćeri i zetom u kući. Kako je rekao susjed, navodno bi motiv ovog zločina mogla biti ljubomora.

Naime, prije dosta godina, kako su ispričali susjedi za Jutarnji list, Smiljan G. je nakratko čak i napustio suprugu i odselio se iz porodične kuće, ali se nakon nekog vremena vratio. U Podgorcima mu živi rodbina, a kako se doznaje, njegova brojna porodica  prije više desetljeća u bjelovarski kraj doselila se iz Janjeva s Kosova. Policija je tokom subote pokušala stupiti u kontakt sa sinom, obavijestiti ga o tragediji koja se dogodila te nešto više doznati u obavijesnom razgovoru o mogućim motivima zbog kojih je njegov otac usmrtio punicu, teško ozlijedio suprugu, a potom presudio i samom sebi. Ubistvo, pokušaj ubistva i samoubistvo, kažu susjedi, sve ih je potreslo.

Susjeda koja je reagirala na zapomaganje u kući napustila je u šoku svoju porodičnu kuću tako da je nisu uspjeli dobiti na telefon. Još jedan slučaj femicida, peti u samo nekoliko mjeseci, zabrinjava i Višnju Ljubičić, pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova. 

Prema statističkim podacima koje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova vodi u okviru Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o pet slučajevima ubistava žena - "Femicide Watch", čija je osnivačica, u 2024. godini s dosad počinjenih pet ubistava žena (mogući femicid) dodatno je razvidno da se nasilje nad ženama nažalost nastavlja.

Kada te podatke usporedimo s podacima iz 2023., vidljivo je da su te godine bila ukupno 23 ubistava u Republici Hrvatskoj (četiri manje nego 2022. i sedam manje nego 2021.), od čega je bilo devet ubijenih žena (četiri manje nego 2022. i šest manje nego 2021.), a pet od njih ubili su njihovi intimni partneri (bivši ili sadašnji partneri/supruzi).

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić ponovn, kao i već nebrojeno puta dosad, izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka eskalacije ubistava žena i ove godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...