CHRISTIAN SCHMIDT OBJAŠNJAVA SITUACIJU U BiH ZA AMERIČKE MEDIJE: "Batine daju rezultate, pogotovo na Dodika"

Schmidt je naglasio da političko pomirenje u BiH još uvijek ne postoji među dijelovima političke klase, koja često zauzima etnonacionalistički pristup.

  • Politika

  • 18. Maj 2024  

  • 7

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, podnio je redovni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem je istakao ozbiljna kršenja Daytonskog sporazuma od strane vlasti Republike Srpske, što može imati ozbiljne posljedice za cijeli region.

U intervjuu za Glas Amerike, Schmidt je naglasio da političko pomirenje u BiH još uvijek ne postoji među dijelovima političke klase, koja često zauzima etnonacionalistički pristup.

“Nedostaje bona fide saradnja. Neki ljudi kompromis smatraju znakom slabosti,” rekao je Schmidt. 

Govoreći o trenutnoj situaciji, Schmidt je naveo da su njegovi napori pokazali neke pozitivne rezultate, posebno u Federaciji BiH, ali da struktura odnosa između Republike Srpske i ostatka BiH ostaje veoma zahtjevna. “Neki ljudi, uključujući predsjednika Republike Srpske, poigravaju se s mogućnošću raspada ili otcjepljenja,” dodao je Schmidt.

Schmidt je posebno istakao problem s Miloradom Dodikom, koji, prema njegovim riječima, ne poštuje Dayton i nastoji stvoriti paralelnu pravnu strukturu koja bi omogućila otcjepljenje. “Moj položaj mi daje mnogo batina, a malo mrkvi. Vidim da korištenje batine daje rezultate, posebno u vršenju pritiska na Dodika,” rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik je također pohvalio Srbiju za poštivanje osnovnih struktura Daytona i teritorijalnog integriteta BiH, ali je izrazio zabrinutost zbog kontinuiranih napada na povratnike i implementaciju Daytonskog sporazuma. “To je zadatak policije i pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine,” zaključio je Schmidt, naglašavajući potrebu za unapređenjem ovih institucija.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...