SAOPĆENJE SINDIKATA ENERGOINVESTA: "Nećemo dozvoliti da na čelo kompanije bude postavljen direktor mimo zakona"

Napomenuli su da je Energoinvest u dva navrata zbog imenovanja stranački podobnih kadrova bio pred stečajem.

  • Ekonomija

  • 18. Maj 2024  18. Maj 2024

  • 0

Odbor Sindikata Energoinvesta oglasio se danas saopštenjem kojim, kako su naveli, žele upoznati javnost o aktuelnim procesima u kompaniji u vezi s izborom direktora, za koji izražavaju bojazan da odstupa od zakonom i Statutom propisanih procedura.

"Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije nije dalo uvjerenje da će procedura imenovanja biti obavljena putem konkursa, te je Sindikat Energoinvesta sazvao sjednicu Odbora i usvojio određene zaključke i aktivnosti.

Podsjećamo javnost da je još u decembru 2023. godine novoimenovani Nadzorni odbor Energoinvesta poništio već provedenu, u skladu sa zakonom i internim aktima, konkursnu proceduru za izbor direktora Energoinvesta, uz neuvjerljivo obrazloženje da je istu raspisao predhodni saziv NO Energoinvesta, i obećanje da će raspisati novi konkurs kojeg bi oni propratili 'od početka do kraja'.

Uvažavajući korektne odnose Sindikata i NO, kao i resornog ministarstva radnici su prihvatili opasku i zahtjev novoizabranog NO. Međutim, dato obećanje nije ispoštovano ni nakon četiri mjeseca.

Umjesto raspisivanja konkursa, pojavljuje se zvanična informacija iz ministarstva koja sugeriše da je 'pronađen' kandidat za direktora, što samo po sebi navodi na zaključak da se umjesto konkursne procedure želi ići na imenovanje v.d. direktora koji nije uposlenik Energoinvesta, što nije u skladu sa zakonom.

Dana 16. maja 2024. organizovano je protestno okupljanje radnika u terminu kada je zakazana sjednica NO. Na sjednici NO prezentiran je stav radnika i sindikata da su prevareni i dezavuisani, te da ne prihvataju odstupanje od zakonom i statutom propisane konkursne procedure za imenovanje direktora.

Zatražen je sastanak s resornim ministrom Lakićem. Na sastanku predstavnika Sindikata i ministra 17. maja 2024. ministru je napomenuto dato obećanje koje je prekršeno i jasno iznesen stav radnika i sindikata da se produži aktuelnoj direktorici mandat v.d. direktora na još tri mjeseca, a da se u međuvremenu raspiše obećani konkurs za izbor direktora Energoinvesta.

Ministar nije dao garanciju da će se ispoštovati zahtjev Sindikata da se u skladu sa Zakonom i internim aktima Energoinvesta provede izbor za direktora Energoinvesta, tačnije ono što je obećano prije četiri mjeseca.

Napominjemo da je Energoinvest u dva navrata zbog imenovanja stranački podobnih kadrova bio pred stečajem. Zahvaljujući odlučnosti, hrabrosti, materijalnom odricanju i zajedničkom djelovanju menadžmenta kompanije i radnika i sindikata, Energoinvest je izmirio sve obaveze prema radnicima koje su u jednom momentu iznosile osam plata, te doveo Energoinvest u poziciju pozitivnog i stabilnog poslovanja.

Radnici Energoinvesta neće dozvoliti da nakon dugogodišnjeg odricanja u cilju oporavka i opstanka kompanije na čelo Energoinvesta bude postavljen direktor mimo zakona koji uz to nema potrebna iskustva i znanja da se nosi sa svim izazovima koje poslovanje Energoinvesta sa sobom nosi.

Borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima da se naši zahtjevi ispoštuju i nećemo dozvoliti da se naš trud i odricanje tek tako izbrišu.

SM FBiH-Kantonalno povjereništvo Kanton Sarajevo, kao i Sindikat metalaca FBiH dali su punu podršku djelovanja i provođenja planiranih aktivnosti Sindikata Energoinvesta u cilju očuvanja kompanije i sudbine radnika.

Zbog navedenog Odbor Sindikata Energoinvesta odlučio se obratiti javnosti s ciljem informisanja i nade da će nadležni ipak saslušati glas razuma i činjenica, te donijeti odluke koje idu u pravcu očuvanja i prosperiteta kompanije, a ne u još jednu neizvjesnost i nesigurnost kompanije kao i sudbine radnika", saopštio je Odbor Sindikata Energoinvesta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...