DODIK VISOKO LETI, ALI BRZO ATERIRA: "Činjenica da će SNSD po svemu sudeći pristati na pravila igre koja je uspostavio Schmidt..."

(...) ne znači i da ga priznaju.

  • Politika

  • 19. Maj 2024  19. Maj 2024

  • 5

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da “činjenica da PDP nije učestvovao u izradi Izbornog zakona RS-a govori šta je njihovo opredjeljenje”, ali smatra da “sve partije treba da iskažu podršku pravu RS-a da provede izbore”.

Dodik je iznio teoriju po kojoj se PDP nadao da će SNSD ostati izvan izbora, te kako su im stranci rekli da izađu na izbore po Schmidtovom zakonu i da će im kasnije uvesti njihove izabrane funkcionere u opštinske organe uprave i tako će se riješiti sadašnje vlasti. Dodik za te tvrdnje nije ponudio nijedan dokaz.

"Ali nisu računali da smo to prepoznali", nastavio je Dodik.

Dodik je ustvrdio da su stranci slično uradili na sjeveru Kosova gdje je izašlo tri posto birača, a oni su kasnije postavili svoje ljude. Podsjećamo, građani srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova nisu izašli na izbore na nagovor Beograda, nakon čega su vlasti u Prištini priznali rezultate izbora na osnovu glasova birača koji su izašli i formirali vlasti u tim opštinama.

"Ako pristanete da vam stranac koji nije imenovan nanese svaku vrstu zla koju može, to govori više o vama", ustvrdio je Dodik pred novinarima nakon što je Glavni odbor PDP-a odlučio da 6. oktobra učestvuje na lokalnim izborima koje organizuje, kao i do sada, Centralna izborna komisija BiH.

Dodik smatra da treba da se dogovore da očuvaju "ustavni poredak RS-a", da sve partije "iskažu podršku pravu RS da provede izbore" i da u tom pogledu to učini "i opozicija i partije vlasti". No, niko iz opozicije, kako sada stvari stoje, neće ni doći na sastanak koji je ponudio SNSD-a, niti imaju namjeru bojkotovati izbore.

Dodik je dodao kako je čuo da predstavnici opozicije neće doći na sastanak da razgovaraju, jer su povrijeđeni pošto im nije uspjelo u namjeri budući da SNSD izlazi na izbore, kazao je Dodik i tako potvrdio da će njegova stranka, ipak izaći na izbore po pravilima koja je nedavno napisao upravo Christian Schmidt. No, Dodik je sinoć ustvrdio da "činjenica da će SNSD po svemu sudeći pristati na pravila igre koja je uspostavio Schmidt", ne znači i da ga priznaju, prenosi Fokus.

"To nije priznanje Schmidta, u međuvremenu nastavićemo postupak donošenja Izbornog zakona i doći će se sljedeći izbori koje ćemo provesti po Izbornom zakonu RS-a", zaključio je Dodik.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...