UOČI NOVE SJEDNICE PARLAMENTA BiH: Jedan prijedlog podnijeli su zastupnici Kluba SDA, a drugi zastupnik Mehmedović, radi se o...

(...) dva prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH.

  • Politika

  • 19. Maj 2024  19. Maj 2024

  • 1

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za utorak, 21. maja, kada bi na dnevnom redu trebalo da se nađu dva prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH.

Jedan prijedlog podnijeli su zastupnici Kluba SDA, a drugi zastupnik Šemsudin Mehmedović i oba su sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Klub zastupnika SDA u obrazloženju navodi da se, između ostalog, izmjenama traži da se licima koja su u ratu napustila opštinu prebivališta, omogući upis u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za opštinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na opštinu sadašnjeg prebivališta.

Mehmedović u obrazloženju svog zakonskog prijedloga navodi da su potrebne dopune Zakona kako bi se obezbijedilo učešće pripadnika svih konstitutivnih naroda i ostalih u svakom opštinskom i gradskom vijeću i svakoj skupštini opštine, grada i Brčko ditrikta, na način da će biti najmanje jedan Srbin, jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi.

Na dnevnom redu je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović koji kao razlog za njegovo donošenje navodi to da BiH u većem broju zemalja u svijetu nema ambasadu ni konzularnog predstavnika.

On navodi da bi bilo produktivno dogovoriti saradnju sa počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i spoljnim pružaocem usluga, koji bi učestvovali u prikupljanju zahtjeva za izadavanje viza za dugoročni boravak i prikupljanje biometrijskih podataka od podnosioca zahtjeva u matičnoj zemlji, tako da on ne putuje u druge zemlje u kojima se nalaze ambasade.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da poslanici, u prvom čitanju, razmatraju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji se odnosi na potvrđivanja imenovanja generalskog kora u Oružanim snagama BiH.

Na dnevnom redu je i izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH po hitnom postupku, te izvještaja Komisije poslaničkim zaključcima.

Pred poslanicima će se naći i godišnji izvještaj Centralne banke BiH, informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu, izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za prošlu godinu, te izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2023. godinu.

Predviđeno je da poslanici razmatraju i izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH i izvještaj o radu, s prijedlogom mjera za zaštitu i bezbjednost povratnika u BiH.

Na dnevnom redu, objavljenom na internet stranici Parlamentarne skupštine BiH, su i dvije poslaničke inicijative i to poslanika Denisa Zvizdića i Mije Karamehić-Abazović.

Početak sjednice zakazan je za 12 sati.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...