KADROVI KOJI VRAĆAJU FILM U PRVU POLOVINU 90-ih NA OVIM PROSTORIMA: Pogledajte kako ruski vojnici pljačkaju domove...

(...) ljudi u Vovčansku.

  • Evropa

  • 19. Maj 2024  

  • 0

Ruske snage prije 10 dana otvorile su novi front u Harkovskoj oblasti u Ukrajini u blizini Vovčanska. Cilj im je navodno uspostaviti tampon zonu najmanje 10 km od ruske granice.

Vovčansk je žarište ofanzive, a grad se intenzivno bombardira. Ruske su snage vrlo brzo nakon početka ofanzive ušle u dijelove grada i uspostavile uporište zauzevši tvornicu za preradu mesa te su narednih dana nastavili napredovati.

Rusija je u subotu izvijestila da je u Harkovskoj regiji zauzela selo Starica u blizini Vovčanska, grada od Harkova udaljenog pedesetak kilometara, što je ruskim snagama zajamčilo "daljnje napredovanje duboko u prema neprijateljskim odbrambenim položajima".

S fronta stižu snimci kako ruski vojnici sistematski pljačkaju domove koje su stanovnici Vovčanska napustili bježeći pred osvajačima.

Svoje domove u Harkovskoj oblasti bilo je primorano napustiti gotovo deset hiljada ljudi, objavile su ranije ukrajinske vlasti.

"Iz ove je regije dosad ukupno evakuirano 9907 ljudi", rekao je subotu guverner Oleg Sinegubov, dodavši da su ukrajinske oružane snage tokom noći odbile dva pokušaja proboja odbrane.

Kazao je i da je stanje "pod kontrolom" te da "branitelji pretražuju pojedina područja".

Moskva je, od kraja 2022. uspjela ostvariti najveći teritorijalni napredak u samo tjedan dana. U tom je razdoblju samo u Harkovskoj oblasti osvojila oko 257 km2, podaci su koje je AFP preuzeo od Američkog instituta za proučavanje rata (ISW).

Snimak jedne od pljački pogledajte ovdje

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...