BEOGRAD DOLIJEVA ULJE NA VATRU: "Hrvatska protestna nota upućena Crnoj Gori je diplomatski skandal!"

Marković kaže da je sadržina protestne note "lišena bilo kakvog diplomatskog takta i obzira, što se podrazumijeva u komunikacijama između nezavisnih država".

  • Mini market

  • 19. Maj 2024  04. Jun. 2024

  • 1

Hrvatska je uručila protestnu notu Crnoj Gori zbog najave da će predsednik parlamenta Andrija Mandić s političkim predstavnicima srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu, kao svojevrsnu reakciju na rezoluciju o Srebrenici, za koju će glasati predstavnici Crne Gore.

"Protestna nota koju je Hrvatska uputila Crnoj Gori, uprkos činjenici da je ona dobrim dijelom plod servilne i sluganske politike Crne Gore prema takozvanom političkom Zapadu i našem zapadnom susjedu, može da iznenadi samo zlonamjerne i naivne. Sadržina ove paskvile uvjerava nas u ono što većina ljudi u ovoj zemlji zna, da u politici nema prijateljstva i dobrosusjedskih odnosa, već samo ogoljenih političkih interesa", kaže za beogradsku prorežimsku "Politiku" profesor Savo Marković, doktor pravnih nauka iz Beograda.

U pomenutoj noti Hrvatska "izražava zabrinutost zbog činjenice da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori, te stavlja u kontekst rasprava o rezoluciji Generalne skupštine UN o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sjećanja".

Marković kaže da je sadržina protestne note "lišena bilo kakvog diplomatskog takta i obzira, što se podrazumijeva u komunikacijama između nezavisnih država".

"Štaviše, ona svjedoči o nadmenom, neuljudnom, paternalističkom odnosu Hrvatske prema Crnoj Gori – suverenoj državi članici UN", dodaje Marković

U protestnoj noti vidljive su, kaže sagovornik Politike, naslage prošlih vremena i iskonsko "prijateljstvo, koje Hrvatska u kontinuitetu gaji prema Crnoj Gori".

"Protestna nota je eklatantan primjer miješanja Hrvatske u unutrašnja pitanja Crne Gore, što predstavlja svojevrstan diplomatski skandal. Uz to, Hrvatska agresivno, bez ukusa i bez mjere, podučava Crnu Goru šta treba da uradi kako ne bi skrenula s evropskog puta, jer ako ne postupi po nalozima iz note, Hrvatska je zapripretila da će zaustaviti taj put", kaže Marković.

On poručuje: "Po strani to što nas o tome šta je genocid podučavaju oni koji su počinili jedan od najstrašnijih genocida u 20. vijeku, najkrvavijem od svih vjekova u istoriji, njihove prijetnje da će zaustaviti naš hod ka Evropi ne treba ozbiljno shvatiti, jer će i sada postupiti po nalogu svojih nalogodavaca, oni su to uvijek dobro radili. Rječju, ovaj pamflet, koji se zove nota, treba odbaciti kao bezvrijedan akt i još jednom se uvjeriti u ’prijateljstvo’ i ’dobru namjeru’ zapadnog susjeda."

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...