ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ UZBURKAO JAVNOST: „Snažno protivljenjenje donošenju Izbornog zakona po volji Dodika i Čovića, uz servilan odnos Trojke, čime bi se HDZ-u dao…“

Svi politički akteri koji su orijentisani pro-Bosanski trebaju se jedinstveno podržavati i braniti od onih koji nasrću na integritet i suverenitet države.

  • Politika

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 2

Sinoć je u Tešnju održana 3. sjednica Predsjedništva stranke Naprijed BiH. Dnevni red sjednice obuhvatio je nekoliko značajnih tačaka o kojima želimo informisati javnost.

Stav stranke Naprijed BiH o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji

-Stranka Naprijed BiH, želi jasno izraziti svoj stav o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Predsjednik stranke, gospodin Šemsudin Mehmedović, je na održanoj konferenciji za novinare iznio presjek analize trenutne političke situacije, na osnovu kojeg je otvorena rasprava, te je Predsjedništvo stranke donijelo zaključke o stavovima i budućem djelovanju stranke Naprijed BiH.

-Neupitno je da je BiH u političkoj krizi, i u ovakvoj situaciji naglašavamo važnost jedinstva i odlučnosti u očuvanju integriteta i suvereniteta naše države. Svi politički akteri koji su orijentisani pro-Bosanski trebaju se jedinstveno podržavati i braniti od onih koji nasrću na integritet i suverenitet države.

PRESJEK POLITIČKE SITUACIJE

-Politička kriza u BiH: Nakon odluke visokog predstavnika Schmidta o izmjenama Izbornog zakona i Rezolucije o Srebrenici, politička kriza u BiH dobija novu dinamiku koja može dovesti do daljnje eskalacije. Najave iz Srbije dodatno destabiliziraju situaciju i potencijalno izazivaju konflikte.

-Odlaganje pregovora s EU: Složeni politički odnosi u BiH i regiji mogu dugoročno odgoditi početak pregovora s EU i usporiti progresivne političke težnje.

-Blokada rada institucija: Blokada efikasnog rada institucija BiH usporava put BiH ka EU i NATO-u.

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici: Predviđeno za 23. maj 2024., usvajanje Rezolucije vraća nadu u izgradnju mira i povjerenja te potkopava destruktivne velikosrpske političke narative.

-Politički pokret NAPRIJED BiH najoštrije osuđuje podršku presuđenim ratnim zločincima od strane Zamjenika ministra odbrane BiH i Načelnika glavnog štaba OS BiH

-Sadržaj Rezolucije o Srebrenici: Sadržaj Rezolucije više je izraz političkog napora nego formalno-pravnog akta, ublažen u odnosu na prvobitni prijedlog koji je bio povoljniji za BiH

Efekti američke „Crne liste“ već snažano utječu na političke procese u našoj državi!

-Politika HDZ-a u BiH: HDZ BiH, kroz saradnju Čovića i Dodika, teži stvaranju zakonskih uslova za trajni primat na političkoj sceni BiH. Pritisak za izmjenu Izbornog zakona po njihovoj mjeri je izgovor za dodatne ustupke trojke u Federaciji BiH i na državnom nivou.

-Neuspjeli sastanak trojke: Dodatno je usložnio političku scenu pred usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

-Podrška kandidatu za načelnika Srebrenice: Bez kalkulacija, podrška kandidatu Avdić Muhamedu, prema zahtjevu grupe stranaka iz Srebrenice.

Kadrovsko devastiranje institucija: Nastavlja se -kadrovsko devastiranje institucija BiH sa negativnom tendencijom debalansa na štetu Bošnjaka. Posljednji u nizu je oblikovanje ambijenta za izbor Vukoje za sudiju Ustavnog suda, što je još jedan u nizu mehanizama blokada efikasnog rada institucija BiH, u ovom slučaju Ustavnog suda BiH, na duži vremenski period (19 godina).

-Dodikovi pokušaji destabilizacije: Najavljeni Dodikovi politički potezi dodatno će otežati funkcioniranje institucija BiH! Vapaji za podrškom opozicije u RS-u da se pridruže blokadama provedbe Izbornog zakona BiH, nisu urodili plodom, što može smanjiti eskalaciju sigurnosnih prijetnji

-SKY aplikacija i karteli: U javnom prostoru su izazvali političku destabilizaciju, ali i nemjerljivu štetu BiH, stoga se od agencija za provođenje zakona očekuje i traži da se ovi slučajevi što prije uvedu u pravosudni tok.

-Nabavka lijekova: Neodgovornost svih nivoa vlasti u pogledu nabavke neophodnih lijekova (citostatika) može ozbiljno ugroziti zdravlje građana Bosne i Hercegovine.

-Korupcija i bahatost: Korupcija i bahatost na svim nivoima vlasti dodatno otežavaju funkcioniranje institucija, fokusirajući se na opstanak na vlasti, a ne na probleme građana.

ZAKLJUČCI

Svjesni složenosti političke situacije, mi u političkoj stranci/pokretu „NAPRIJED“, u skladu sa političkim kapacitetima kojima raspolažemo, na sjednici Predsjedništva NAPRIJED BiH, održanoj

19.05.2024.godine usvojili smo sljedeće:

1.Podrška EU pregovorima: Odlučna i snažna podrška svim aktivnostima koji vode ka otvaranju pregovora sa EU, bez ucjena sa bilo koje strane,

2.Podupiranje NATO članstva: Insistiranje na punopravnom članstvu BiH u NATO-u i brzi prijem države u NATO.

3.Sigurnost povratnika: Osigurati sigurnost povratnika na cijelom teritoriju BiH, kao najranjivije skupine građana Bosne i Hercegovine, s posebnim fokusom nakon 23..5.2024.

4.Suzbijanje negiranja genocida: Odlučno suprotstavljanje politikama negiranja genocida, koristeći Rezoluciju o Srebrenici kao važan instrument.

5.Politički pokret NAPRIJED BiH najoštrije osuđuje podršku presuđenim ratnim zličincima od strane Zamjenika ministra odbrane BiH i Načelnika glavnog štaba OS BiH

6.Protivljenje novom Izbornom zakonu: Snažno protivljenjenje namjerama donošenja novoga Izbornog zakona, po volji Dodika i Čovića, uz servilan odnos Trojke, čime bi se HDZ-u dao preferencijalni status na izborima, te da se ponište i minorni benefiti koje je svojom odlukom osigurao Visoki predstavnik.

7.Očuvanje institucija BiH: Odlučno čuvanje institucija BiH kao i suprotstavljenje antiustavnom političkom djelovanju političkih predstavnika RS-a.

8.Praćenje situacije nakon Rezolucije: Pomno praćenje razvoja situacije nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici i poduzimanje potrebnih koraka i nikakve entitetske linije razdvajanja nisu prihvatljive.

9.SKY aplikacija i karteli: U javnom prostoru su izazvali političku destabilizaciju, ali i nemjerljivu štetu BiH, stoga se od agencija za provođenje zakona očekuje i traži da se ovi slučajevi što prije uvedu u pravosudni tok.

10.Pripreme za Lokalne izbore 2024.: Maksimalan angažman u pripremama za lokalne izbore i nuđenje alternative postojećem stanju.

11.Izgradnja stranačke strukture: Nastavak aktivnosti na jačanju stranačke strukture.

12.Pripreme za izbore: Poduzimanje svih neophodnih organizacijskih i administrativnih radnji, postupaka i procedura kako bi se pravovremeno ispunili svi zakonski uslovi za izlazak naših kandidata na predstojeće lokalne izbore.

13.Odnosi s dijasporom: Razvijanje odnosa sa relevantnim predstavnicima iseljeništva i dijaspore i uspostavljanje najefektivnijeg modela saradnje.

14.Unutrašnja polemika: Intenzivna polemika o ključnim političkim pitanjima radi unapređenja političke kulture.

15.Kritička svijest: Njegovanje kritičke svijesti i nuđenje rješenja političkih i društvenih pitanja u skladu s programskim principima.

16.Saradnja s drugim strankama: Iniciranje saradnje sa strankama i pojedincima koji dijele iste principe za uspostavljanje šireg političkog saveza kojemu će osnova biti Nova Bosanska Politika. Insistirati na izgradji političkog saveza „bosanskog bloka“ generišući jedinstvo u suprotstavljanju destruktivnim i antibosanskim politikama sa svih strana.

17.Jedinstvena podrška za očuvanje integriteta i suvereniteta države: Zahtijevati od svih političkih partija orijentisanih pro-Bosanski da jedinstveno podrže politike i aktivnosti koje brane integritet i suverenitet države od onih koji na njega nasrću, poručili su iz stranke Naprijed.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...