ZALOGAJ PRIRODE: Impresivna instalacija američke umjetnice na kojoj se odmaraju oči, zavirite u ovaj svijet (FOTO, VIDEO)

Skulptura od biljki, kaktusa, čuvarkuća, mahovine i inih drugih kultura djelo je ove umjetnice postavljeno na Governors Islandu u New Yorku.

  • Kultura

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 0

Čuvarkuću u Bosni i Hercegovini viđamo na planinama, na krovovima kuća, u dvorištima u starim šerpama. Čuvarkuću biljku nalazimo i na impresivnoj instalaciji američke umjetnice Natalie Collette – “Swallowed by nature”.

Skulptura od biljki, kaktusa, čuvarkuća, mahovine i inih drugih kultura djelo je ove umjetnice postavljeno na Governors Islandu u New Yorku. Instalacija je predstavljena u vidu stolica na koje prolazniku zastane pogled, možda se na tren odmori, ali i da se zadivi skladu prirode u neobičnoj formi koja funkcioniše.

Governors Island je popularna i jedinstvena destinacija u njujorškoj luci odakle se pruža pogled na Kip Slobode, New Jersey, ali i Manhattan i Brooklyn. Samo sedam ili osam minuta vožnje trajektom stigne se do zelene oaze. Zatičemo kompleks historijskih zgrada, školu, spa centar. Za svakoga po nešto, od dobre Joe kafe, sadržaja za djecu i piknika na travi, do tišine za one koji pobjegnu od buke u svijet knjige…

Doznajemo da umjetnica obilazi svoju instalaciju bar jednom sedmično, da pogleda i zalije biljke.

Impresivnom instalacijom "EcoHarmony" koja je predstavljena povodom Dana Zemlje bez automobila Natalie Collette je starinski namještaj pomoću živih biljaka transformirala u raskošne organske skulpture. Kroz ovaj sanjivi krajolik Wood pokazuje opipljiv primjer kako se urbano okruženje može oplemeniti u skladu s prirodom.

S.G.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...