DRAMATIČNI RATNI LET HELIKOPTEROM: Kako je Alija Izetbegović zamalo doživio sudbinu iranskog predsjednika Raisija

Gospodine predsjedniče, šta da radimo, da li da eksplodiramo u zraku ili da se prizemljimo?! – pitao je pilot Izetbegovića...

  • Mini market

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 1

Vijest da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera danas je u fokusu svih svjetskih medija. Prije skoro tri decenije, prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović za dlaku je izbjegao istu sudbinu kao Raisi, a ta dramatična noć mogla je zauvijek promijeniti tok rata i sudbinu stanovnika BiH…

Bilo je to 1995. godine kada je helikopter koji je prevozio predsjednika Izetbegovića u obilazak slobodnih teritorija (Gračanica, Majevica, Vlašić…) sa Ponijera poletio ka Bradini. U helikopteru su osim pilota bili predsjedavajući Predsjedništva Izetbegović sa svojim šefom obezbjeđenja Harisom Lukovcem i Osmanom Mehmedagićem Osmicom, te novinarka Arijana Saračević-Helać i njen snimatelj. Kada su stigli negdje na područje iznad Fojnice, iznenada je došlo do kvara na helikopteru i pilot je morao hitno reagovati.

- Gospodine predsjedniče, šta da radimo, da li da eksplodiramo u zraku ili da se prizemljimo?! – pitao je pilot Izetbegovića.

Kako su kasnije ispričali svjedoci ovog događaja „iz prve ruke“, Izetbegović mu je smireno odgovorio: „Pa, naravno da ćemo se prizemljiti.“

Pilot je tada prinudno sletio na “nepoznatu teritoriju”, a putnici iz helikoptera u prvi mah uopće nisu znali gdje se nalaze – da li na području koje je kontrolisao HVO ili Armija RBiH... Već se spuštala noć i Osman Mehmedagić je sa još jednim pripadnikom Izetbegovićevog obezbjeđenja otišao da potraži pomoć. Drama je trajala cijelu noć, kada su se Alijini pratioci pred zoru konačno vratili i doveli pomoć koja je na koncu evakuisala predsjednika Izetbegovića i ostale putnike.

Međutim, ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je da je Izetbegovića na Bradini tog dana kada se pokvario helikopter trebala dočekati delegacija policije predvođena Bakirom Alispahićem, ratnim ministrom unutrašnjih poslova RBiH. Predsjednik se, međutim, silom prilika nije pojavio na dogovorenom mjestu i cijelu noć je proveo na nepoznatoj lokaciji, a sve to vrijeme niko se nije zapitao gdje je i zašto ga nema?!

Helikopteri kojima je raspolagala Armija BiH poticali su iz vojske bivšeg SSSR-a, i bili su stari i krajnje riskantni za letenje. Tokom rata je kružila anegdota o jednom od najboljih pilota koji bi se pred svaki let "počastio" ozbiljnom količinom alkohola. Kad ga je jedan visoki vjerski dužnosnik ukorio zbog toga, ovaj mu je pilot odgovorio: "Kad biste, efendija, znali u čemu letite, ni vi se ne biste trijeznili“!

(Slobodna Bosna)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...