VARNICE NA SJEDNICI KOMISIJE ZA IZBOR I IMENOVANJE: Mioković želi Vukoju, Gratz mu poručio - "Dragane, nemoj glasati!" (VIDEO)

Po listi Marin Vukoja jeste prvorangirani kandidat, ali veliki broj zastupnika smatra da pred Parlament treba doći cijela lista te da se glasa o svakom kandidatu pojedinačno, a ne samo ime Marina Vukoje na čijem imenovanju insistiraju HDZ BiH i Dragan Čović.

  • Mini market

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 1

U toku je sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kojoj prisustvuje i više zastupnika iz stranaka opozicije SDA, DF-a i Stranke za BiH. Predsjedavajući Komisije Mladen Bošković (HDZ BiH) predložio je imenovanje Marina Vukoje za imenovanje u Ustavni sud BiH. No, bez podrške članova Komisije iz trojke ovaj prijedlog ne može proći.

Raspravlja se o izboru sudije Ustavnog suda BiH, odnosno listi koju će Komisija uputiti Parlamentu uoči sjednice koja je zakazana za 28. maj.

Po listi Marin Vukoja jeste prvorangirani kandidat, ali veliki broj zastupnika smatra da pred Parlament treba doći cijela lista te da se glasa o svakom kandidatu pojedinačno, a ne samo ime Marina Vukoje na čijem imenovanju insistiraju HDZ BiH i Dragan Čović.

Nakon uvodnih riječi i prijedloga predsjedavajućeg, riječ je uzeo Adnan Efendić, zastupnik SDA. U svom govoru se osvrnuo na stručnost Komisije za koju smatra da nije najstručnija s obzirom na njihova zanimanja. Upitao je naosnovu čega su oni meritorni da odlučuju o ovom pitanju.

Potom je kritizirao način biranja sudije Ustavnog suda za kojeg kaže da nije biranje s obzirom da se samo predlaže jedan kandidat. Kako kaže, zastupnicima se uskraćuje zakonsko pravo jer se ne može birati između više imena.

Nakon Adnana Efendića riječ je uzeo Eldar Čomor, zastupnik SDA, kritizirajući ovaj prijedlog.

"Laž je da je struka izabrala Vukoju. To je prijedlog iza kojeg stoji politika. Laž je da je struka izabrala Vukoju. Odgovornost za stanje u državi snose lideri Troje koji ispunjavaju želje HDZ, HNS i Čovića. Čović kaže da ako Ustavni sud napusti Hrvat, onda ga Hrvat mora zamijeniti. A to nigdje ne piše", kaže Čomor.

Čomor je ponovio kako je Komisija prekršila proceduru jer nije dala više imena. Zbog toga se ide samo na potvrđivanje u Parlament a ne na izbor kako je to propisano procedurama.

"Imali smo nedavno jednu informaciju kako je ustavna komisija potvrdila legalnost izbora Vukoje. Međutim, Komisija nije Ustavni sud."

NAŠA STRANKA ZA VUKOJU

Zastupnik Naše stranke Dragan Mioković kazao je kako izbor sudije Ustavnog suda jeste i treba da bude politička odluka.

“Izbor sudije Ustavnog suda BiH je ekskluzivno politički proces. To je politička odluka”, kazao je zastupnik Naše stranke govoreći o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH i rekao da će Klub NS glasati za Vukoju.

"LJUDI, OVO JE FARSA"

Mahir Mešalić iz DF-a mu je replicirao i podsjetio da su Klubovi DF-a, SDP-a i NS-a tražili u oktorbru 2022., da ide više kandidata za izbor u jednom ili više krugova glasanja.

"Stranke Trojke nemaju nikakav izgovor da to odbiju jer su to s nama tražili u prošlom mandatu", rekao je Mešalić.

Za riječ se javio i Dennis Gratz te poručio "nemojte učestvovati u ovoj farsi".

"Pojedinačno ćemo vas prozivati i apelovati, ovo sve treba vratiti na početak, ovo je farsa. Gospodine Miokoviću, nemojte glasati. Ovo vam govorim iz najplemenitijih pobuda. Ovo nije dobro što radite. Nemojte učetvovati u ovakvoj farsi", rekao je Gratz.



Ukoliko dobije podršku Komisije, glasanje o potvrđivanju Vukoje trebalo bi se naći na sjednici Predstavničkog dom 28 maja.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...