BRKIĆ SE SASTAO SA METELKO-ZGOMBIĆ: "Hrvatska će pomoći BiH na putu u NATO i EU" (FOTO)

"Naš cilj je da u drugoj polovini ove godine dođemo do međuvladine konferencije što bi značilo formalni datum otvaranja pregovora", dodao je Brkić.

  • Vijesti

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 0

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se s državnom tajnicom za Evropu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Andrejom Metelko-Zgombić.

Govorili su o bilateralnim odnosima, integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju te saradnji s NATO-om.

Potvrdili su da dvije države imaju dobre bilateralne odnose, a najavili su i nastavak podrške Hrvatske na putu Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama.

"Republika Hrvatska kao najmlađa zemlja članica Evropske unije i neko ko je taj put prešao, može nam puno pomoći. Razgovarali smo i o evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, putu prema NATO-u. Hrvatska je vrlo konkretno i vrlo direktno potpomogla Oružane snage Bosne i Hercegovine s iznosom od preko 500.000 eura. Ministarstvo odbrane je krajnji korisnik", pojasnio je Brkić.

Dotakao se i puta Bosne i Hercegovine u EU.

"Naš cilj je da u drugoj polovini ove godine dođemo do međuvladine konferencije što bi značilo formalni datum otvaranja pregovora", dodao je Brkić.

Metelko-Zgombić je kazala da je u posjeti Bosni i Hercegovini na čelu dvije delegacije. Podsjetila je da je ranije danas imala sastanak sa zamjenikom ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slavenom Galićem, a u vezi s hrvatskim doprinosom jačanju spremnosti i sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

"NATO je prepoznao Bosnu i Hercegovinu kao jedan od država partnera u koju vrijedi ulagati u jačanje sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga. Vlada Hrvatske je prošle godine u ulaganju, donirala pola miliona eura upravo za jedan od tih segmenata jačanja sposobnosti Oružanih snaga", pojasnila je Metelko-Zgombić.

Istakla je da je sastanak s Brkićem bio plodan i da su se dotakli odbrambene saradnje, ali su najviše govorili o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je da je ovo bio njihov prvi sastanak nakon odluke o otvaranju pregovora u martu ove godine. Metelko-Zgombić je čestitala na ovom uspjehu kojim su otvorena vrata i mogućnosti Bosne i Hercegovine u napretku na evropskom putu.

"Sljedeći korak je usaglašavanje pregovaračkog okvira i prva međuvladina konferencija kojom će se fizički otvoriti pregovori. Zato je prije toga još potrebno poduzeti određene reformske napore u Bosni i Hercegovini. Vrlo smo otvoreni i želimo i vašim pregovaračima na svim razinama pomoći u stvaranju te jedne strukture i onda u jačanju sposobnosti i spremnosti vaših pregovarača kada se otvorene pregovori", kazala je Metelko-Zgombić.

Navela je da je Bosna i Hercegovina pozvala u Evropsku komisiju da krene sa screeningom domaćeg zakonodavstva koji je prvi preduslov za pregovore.

Izbori u EU, prema njenoj procjeni, ne usporavaju evropski put Bosne i Hercegovine pa je "ključ" evropskog puta sada samo u rukama domaćih političara koji moraju donijeti niz reformskih zakona.

"Pravi ključ je u rukama Bosne i Hercegovine. Evropsko vijeće je tačno navelo određene, konkretne zakonske prijedloge koji se očekuju od Bosne i Hercegovine da donese prije otvaranja pregovora. Uz zakon o sudovima postoje još drugi elementi poput jačanja borbe protiv ilegalnih migracija, sklapanje ugovora s Frontex-om... Ima određenih koraka, treba samo pronaći pravi trenutak kada bi oni mogli biti usvojeni i onda ništa neće stajati na putu Bosne i Hercegovine ka sljedećem koraku. Nema nikakvog razloga da se to ne dogodi do kraja ove godine, za vrijeme Mađarskog presjedanja, u drugoj polovini ove godine", kazala je Metelko-Zgombić.

Dotakla se i izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Smatra da je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda je jedan od temelja za funkcionisanje svake države.

Inače, ovo je bio prvi današnji sastanak čelnice izaslanstva MVEP RH i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH) Metelko – Zgombić po pitanju sagledavanja potreba u sklopu provedbe projekta NATO-ovog paketa pomoći u razvoju odbrambenih sposobnosti Oružanih snaga BiH, koji finansira Republika Hrvatska.

U vezi s tim, zamjenik ministra Galić se još jednom zahvalio na podršci Republike Hrvatske na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji, a posebno na potpori u izgradnji odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH, koja će, kako je rekao Galić, "značajno unaprijediti kapacitete deklarirane postrojbe Oružanih snaga BiH".

- Naša deklarirana postrojba je spremna zajedno sa NATO članicama sudjelovati u mirovnim misijama u svijetu, a posebno je važno da jačamo naše sigurnosne i obrambene kapacitete u vrijeme pogoršane sigurnosne situacije uzrokovane ratovima u svijetu. Zato nam je bitna vaša potpora kako bismo bili dijelom sigurnosnog kišobrana NATO-a i Europske unije - zaključio je Galić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...