SUSRAMLJE UŽIVO: Novinar BHRT-a Zvonko Komšić očitao lekciju ministru Edinu Forti, bilo je neugodno za gledati... (VIDEO)

Forto je vidno zbunjen počeo zamuckivati...

  • Mini market

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 6

Ministar prometa i komunikacija BiH i predsjednik Naše stranke Edin Forto bio je gost jutarnjeg programa BHRT-a gdje je, između ostalog, govorio o teškoj finansijskoj situaciji u javnim servisima i još uvijek neriješenom sporu između BHRT-a i Federalne televizije (FTV).

Na pitanje voditelja Zvonke Komšića hoće li za vrijeme njegovog mandata doći gašenja BHRT-a, Forto je odgovorio: „Naravno da neće. Ovo je rezultat jednog zapuštanja javnog servisa koje se dešava. Kratkoročno moramo riješiti finansiranje plata i svakodnevnog života zaposlenika, srednjoročno moramo riješiti Zakon o RTV servisu koji će prihvatiti svi i pretplate koja će se prikupljati na nivou cijele BiH. Uspjeli smo da sa državnog nivoa pružimo jednu pomoć uplatom 10 miliona KM, od čega je 4 miliona išlo BHRT-u.“

Komšić je potom konstatovao da su radnici BHRT-a zadnju plaću su dobili 8. aprila, te da su od tada dobili samo jedan topli obrok, i to onaj najniži u iznosu od 150 KM.

Na pitanje kada se on kao ministar posljednji put čuo sa upravom BHRT-a i FTV-a, Forto je vidno zbunjen počeo zamuckivati:

- Pa to je bilo prije par sedmica. Imamo mi, nekad radimo poruke i to...

- Zašto ste prestali komunicirati aktivno? – insistirao je voditelj.

- Pa nije baš da smo prestali komunicirati, imamo ljude sa kojima komuniciramo, nekad ne komuniciramo direktno, nekad se čujemo posredno i tako... – rekao je zbunjeni Forto.

A zar ovo nije gorući problem trenutno u vašem resoru jer je javni RTV servis jedan od stubova države? - pitao je Komšić.

- Upravo govorite ono što ja stalno ponavljam, upravo govorite moje riječi – pokušao se odbraniti ministar Forto.

Na konstataciju Zvonke Komšića da se od njega očekuju djela, a ne riječi, i pitanje ko će pomoći radnicima BHRT-a i FTV-a, ministar Forto je neuvjerljivo rekao: „Pa ja ne znam ko će, mislim... Ako je iko pomogao u ovom proteklom periodu, to je bio upravo ovaj resor sredstvima koja smo uplatili od četiri miliona...“

"Okršaj" Zvonke Komšića i Edina Forte pogledajte od pete minute videa: 

(SB)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...