OKREĆE SE KOLO SREĆE: Inicijativu za razrješenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića do sada potpisalo…

Ovo nije prva inicijativa za razrješenje Vučića i nije prva koju Novi DSS nije potpisao.

  • Regija

  • 21. Maj 2024  

  • 3

Inicijativu za pokretanje postupka odlučivanja o povredi Ustava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jer se njegovo ime nalazi na listama za lokalne izbore 2. juna, od 94 poslanika koji se deklarišu kao opozicija, potpisalo je tek 59 opozicionara. Pojedini opozicionari navode da inicijativu nisu potpisali, jer nisu fizički bili tog trenutka u parlamentu, drugi smatraju da je to kompleksno pitanje o kome treba razgovarati, dok treći imaju stav da ne postoji razlog za pokretanje inicijative za smjenu Vučića.

Inače, inicijativu za razrješenje predsjednika Srbije može da podnese jedna trećina poslanika, o kojoj je Ustavni sud dužan da odlučuje u roku od 45 dana, a glasovima dvije trećine poslanika predsjednik može biti razriješen s te funkcije.

Jasno je da opozicija nema dvotrećinsku većinu za smjenu predsjednika države, ali imaju dovoljan broj poslanika za odlučivanje pred Ustavnim sudom.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, blizak Mikoradu Dodiku, smatra da je odnos snaga u Parlamentu takav da je razrješenje Vučića nerealno, ali sa druge strane, to ne znači da je inicijativa da se to desi beskorisna. Naprotiv.

„Ona predstavlja pogodnu platformu da se u institucionalnim okvirima, sa medijskim projektovanjem te priče na domaću i stranu javnost, otvori argumentovana diskusija o raznim aspektima Vučićevog gaženja ustavnog poretka, od zloupotreba vlasti do onoga što je, u skladu sa članom 114. Ustava Republike Srbije, nesumnjivo veleizdaja po pitanju Kosova i Metohije. Nedopustivo je da se poslednje zanemaruje“, navodi Anđelković.

Sagovornik Danasa dodaje da inicijativa mora da uključi i to pitanje da bi imala sveobuhvatnu težinu. Izborne manipulacije ne mogu da budu bitnije od podrivanja teritorijalnog integriteta države.

„Sve je tu od ogromnog, nedeljivog značaja. Zato inicijativa koja pretenduje na veći politički uspeh mora da pokrije i Kosovo, odnosno u vezi sa njom je važno insistirati na što širem okupljanju parlamentarne opozicije. Nije kasno da se, uz dogovor relevantnih opozicionih faktora, krene tim putem“, navodi Anđelković.

Dobrodošla je svaka inicijativa koja može da ogoli autoritarni režim

I advokat i bivši poslanik Aleksandar Olenik smtara da svaka inicijativa koja može dalje da ogoli autoritarni režim Aleksandra Vučića ima smisla i sve metode koje postoje u tom smislu treba korstiti.

„Bilo bi jako dobro kada bi sudije Ustavnog suda bile obavezne, da se izjasne o ovakvoj inicijativi. Prosto moramo da nataramo sudije da se poimence potpišu i obrazlože svoju odluku kakva god ona bila. Sigura sam da i Ustavnom sudu postoji pristojan broj sudija koji bi da sačuvaju svoj lični i profesionalni integritet i ne bi dozvoli da se njima manipuliše u političkom životu Srbije“, napominje Olenik.

Komentarišući činjenicu da jedan broj opozicionara nije potpisao inicijativu, uprkos tome što je većina protiv toga što je Vučić na čelu svih lokalnih izbornih lista vlasti iako se ne kandiduje ni za jednu funkciju, Olenik kaže da ni svi poslanici koji sebe nazivaju opozicionarima nisu to.

„Na žalost to se najbolje vidu na konkretnim primjerima kada treba glasati i potpisati nešto što je protivno režimu Aleksandra Vučića“, ocjenjuje Olenik.

Zašto pojedini poslanici DS i SRCA nisu potpisali inicijativu?

Inicijativu FERKE (kampanja za fer izbore Građanskih inicijativa prim. aut.) su, između ostalih, potpisali poslanici Dragan Đilas, Tijana Perić Diligenski, Dragana Rakić, Pavle Grbović, Robert Kozma, Borislav Novaković, Vladimir Pajić i Đorđe Stanković, Zdravko Ponoš, Radomir Lazović… Ukupno njih 59.

Tu inicijativu nisu potpisali poslanici Demokratske stranke Ksenija Marković, Nebojša Novaković i Dragana Rašić, ali kako kaže lider i šef poslaničke grupe DS, Zoran Lutovac, razlog je taj što nisu bili u parlamentu kada se peticija potpisivala.

„Svi oni koji nisu potpisali do sada, potpisaće inicijativu iako ona nema mnogo izgleda na uspeh. Ovakve inicijative imaju smisla, jer otvaraju to pitanje institucionalno, a i pokreću debatu u društvu“, ističe Lutovac.

Sagovornici napominju da je problem što poslaničke grupe nisu napismeno dobile inicijativu, već su inicijatori lično išli od poslanika do poslanika, a potpisao je ko se tu zadesio. Poslanici Srbija centra dr Dragan Delić i Slobodan Ilić nisu potpisali inicijativu, ali kako objašnjava lider ove stranke Zdravko Ponoš, to je stoga jer tog trenutka nisu bili u poslaničkom klubu kada su sakupljani potpisi.

„Ja sam inicijativu potpisao“, kaže Ponoš.

Mi glas iz naroda smatra da ne postoji razlog za smjenu Vučića

 „Ta inicijativa zahtjeva da se o njoj razgovara na širem sastanku „, kaže Aleksandar Pavić, poslanik poslaničke grupe Mi snaga Srbije, koja broji šest poslanika.

Branko Pavlović , šef poslaničke grupe Mi glas Srbije, međutim smatra da ne postoji razlog za pokretanje ovakve inicijative .

„Smena je moguća samo ako Ustavni sud kaže da ima povrede, pa onda i kvalifikovana većina. Dakle, besmisleno je i pokretati inicijativu, sve i kad bi razlog postojao, a mislim da ne postoji. Doduše prof. Pajvančić, i Marinković i jedna grupa respektabilnih pravnika, misle da postoji“, navodi za Danas Pavlović.

Jer, stavljanjem imena predsjednika na čelo listi u kampanjama za lokalne izbore obesmišljava se sistem podjele vlasti. Zato, smatraju stručnjaci, parlament, poslije odluke Ustavnog suda, mora da razriješi Vučića, jer obesmišljava funkciju predsjednika, stavljajući se za nosioca izbornih listi.

DSS nije potpisao ni prošlu ,ali ni sadašnju inicijativu za smjenu Vučića

Ovo nije prva inicijativa za razrješenje Vučića i nije prva koju Novi DSS nije potpisao.

Jednu od prethodnih inicijativa u prošlom skupštinskom sazivu pokrenuo je lider DS-a, Zoran Lutovac i kako kaže sakupio je 50 potpisa.

„Poslanici Novog DSS-a tada nisu potpisali tu inicijativu, dok su poslanici POKS-a potpisali kao i poslanici Zavetnika. Međutim, poslanici Zavetnika su na intervenciju svoje predsednice povukli potpise. Sada kada je postala ministarka vidimo zašto je intervenisala“, pojašnjava Lutovac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...