IZ MANJEG ENTITETA NE ODUSTAJU: "Neka vrsta upozorenja Generalnoj skupštini UN-a će se poslati i sutra"

I Cvijanović se osvrnula na usvajenje Rezolucije o Srebrenici.

  • Politika

  • 21. Maj 2024  21. Maj 2024

  • 11

U Banjaluci su danas obilježene 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru koje su umrle zbog nedostatka kiseonika.

Prisutnim medijima se obratila i članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

“Znam kako je bilo u tom traumatičnom periodu majkama. U obavezi smo da se sjećamo svega toga i da ukazujemo na jedan primjer koji je pokosio mnoge porodice, koji je naselio strašnu nepravdu”, navela je.

Također, osvrnula se i na usvajenje Rezolucije o Srebrenici.

“Hoćete da sa nekim živite kolektivno i onda to govorite. To je beskorisno, bolesno i samo može otežati. Davno su se trebale zakopati sjekire i da živimo zajedno. Neću posebno komentarisati glasanje, vidjet ćemo kako će to izgledati. Kod ove Rezolucije nema saglasnosti niti jedinstva”, njene su riječi.

Potom je dodala:

“Postoje različiti razlozi zašto će neko glasati. Ne želim da povrijedim niti jednu žrtvu. Sve žrtve su zaslužile poštovanje. Ne pravim razliku, ali drugi vode kampanje. Kada kažem da sve žrtve zaslužuju jednak tretman, onda iz političkog Sarajeva obavezno dobijete reakciju”.

O Rezoluciji o Srebrenici govorio je i Nenad Stevandić, predsjednik NSRS, prenosi N1.

“Neka vrsta upozorenja će se poslati i sutra Generalnoj skupštini”, rekao je Nenad Stevandić, misleći na ono o čemu će se govoriti na sjednici NSRS, a zatim dodao:

“Biće ubačena tačka o stavu Republike Srpske i ona će biti prva ili druga po poslovniku. Mislim da ćemo imati i kolektivni stav, a ne samo pojedinačne izjave.”

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija će o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici glasati u četvrtak, 23. maja. U njoj se, podsjetimo i na to, niti jednom jedinom rečenicom ne spominje kolektivna odgovornost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...