Regija
BOŽO KOVAČEVIĆ, BIVŠI AMBASADOR RH U MOSKVI: Rusija koristi Dodika i situaciju u BiH da bi širila svoju...
Prije 18 min0
U Bosni i Hercegovini će se nizom aktivnosti obilježiti globalna manifestacija "Sedmica turske kuhinje" u okviru koje će se javnosti predstaviti jela turske Egejske regije, saopćio je Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.
Gastro
21. Maj 2024
0
Bogati okusi i drevne tradicije plodne geografske regije te obilna gastronomska baština Anadolije slavit će se širom svijeta tokom Sedmice turske kuhinje od 21. do 27. maja.
U Bosni i Hercegovini će se nizom aktivnosti obilježiti globalna manifestacija "Sedmica turske kuhinje" u okviru koje će se javnosti predstaviti jela turske Egejske regije, saopćio je Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.
Godišnja Sedmica turske kuhinje, koja se održava već treću godinu, obilježit će se brojnim događajima i kampanjama na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u inostranstvu i u Turskoj.
Kroz različite aktivnosti istaknut će se ukusni, zdravi, tradicionalni recepti održive turske kuhinje, bez stvaranja otpada.
Ovogodišnji međunarodni događaji će predstaviti jelovnike turske gastronomije u egejskom stilu - dinamičan spoj historije, kulture i prirode ove zemlje.
Egejska obala Turske, fantastičan pejzaž zelene i plave boje, privlači pažnju svojim veličanstvenim krajolikom, duboko ukorijenjenom historijom i kulturom zdrave hrane.
UNESCO je 2010. godine priznao mediteransku prehranu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.
Posljednjih godina, restorani otvoreni u regiji su dom inovativnih kuhara koji stvaraju kulinarska čuda, dok proizvode koji se uzgajaju na obližnjim poljima donose direktno na stolove održivim metodama proizvodnje.
Turska kuhinja, divna gastronomska tradicija koja uključuje visokokvalitetne, prirodne sastojke s različitim tehnikama skladištenja i kuhanja, također nudi brojne recepte za vegetarijance i vegane.
federalna.ba/Fena
turska kuhinja sedmica recepti
održivi razvoj sedmica Sarajevo 0 09.10.2023 12:53
turska kuhinja promocija gastronomija 0 19.05.2023 10:34
recepti dijagnoze ZZO KS 0 17.11.2022 19:28
Regija
BOŽO KOVAČEVIĆ, BIVŠI AMBASADOR RH U MOSKVI: Rusija koristi Dodika i situaciju u BiH da bi širila svoju...
Prije 18 min0
Hronika
CRNO JUTRO NA BH. CESTAMA: Јedna osoba smrtno stradala, automobil udario u stub, ogromne kolone vozila...
Prije 33 min0
Politika
PIŠI PROPALO: Sad je jasno zbog čega neće biti smjene vlasti u Unsko-sanskom kantonu...
Prije 39 min0
Ekonomija
OVO SE NIKADA RANIJE NIJE DOGODILO: Evo šta se događa s namjenskom industrijom u Bosni i Hercegovini...
Prije 48 min0
Gastro
STRUČNJACI ODGOVORILI NA VJEČNU DILEMU: Smije li se kuhani i pečeni krompir podgrijavati?
14. Sep. 20250
Gastro
SVAKA SOL NIJE ISTA: Evo šta trebate znati prije nego što idući put posegnete za soljenkom
14. Sep. 20250
Gastro
U SPOJU LOŠE REAGUJU I STVARAJU NEŽELJENE EFEKTE: Ove namirnice nikad ne jedite zajedno
Prije 20h0
Gastro
ZA DORUČAK ILI VEČERU, POTPUNO JE SVEJEDNO: Danas pravimo nenadmašnu brzu sirnicu u tavi, specijalitet koji obožavaju sve generacije...
15. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.