LAVROV SA KONFERENCIJE U KAZAHSTANU: " Izrael i SAD sprečavaju uspostavljanje palestinske države"

Navodeći da je na ministarskom sastanku razgovarano o situaciji na Bliskom istoku, Lavrov je istakao važnost stvaranja palestinske države.

  • Svijet

  • 21. Maj 2024  

  • 1

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da nije moguće osigurati sigurnost na Bliskom istoku bez uspostavljanja palestinske države, te kako to sprečavaju Sjedinjene Američke Države i Izrael.

Lavrov je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova Šangajske organizacije za saradnju održanog u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Navodeći da je na ministarskom sastanku razgovarano o situaciji na Bliskom istoku, Lavrov je istakao važnost stvaranja palestinske države.

"Došli smo do zajedničkog mišljenja da nije moguće obezbijediti sigurnost u ovoj regiji Euroazije bez uspostavljanja palestinske države. I Izrael i SAD, koje podržavaju Izrael, na sve načine pokušavaju spriječiti ovaj proces", poručio je Lavrov.

Što se tiče politike Zapada prema Euroaziji, Lavrov je kazao:

"Zapad, predvođen SAD-om, pokušava da preuzme kontrolu nad čitavom Euroazijom. Predstavnici NATO-a i Europske unije pokušavaju da integriraju svoje strukture u Aziji i potčine zemlje regiona", prenosi Anadolija.

Govoreći o mirovnoj konferenciji o Ukrajini koja će se održati 15. i 16. juna, a čiji će domaćin biti Švicarska, Lavrov je naveo da je ova konferencija organizirana kako bi se osvrnula na mirovnu formulu ultimatuma ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i rekao:

“Zapad želi postaviti ultimatum Ruskoj Federaciji. Napori da se privuku zemlje na konferenciju o Ukrajini su apsurdni."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...