AHATOVIĆ O MEĐUNARODNIM TRUPAMA: Moramo biti spremni za svaku vrstu naše ugroženosti

"Mi moramo izgrađivati naše sigurnosne sisteme", kaže Ahatović

  • Politika

  • 21. Maj 2024  

  • 1

Prisutnost međunarodnih trupa u BiH je potpisana Daytonskim mirovnim sporazumom. One djeluju u okviru svojih nadležnosti kako bi se sproveo vojni dio mirovnog sporazuma.

U posljednje vrijeme, često marširaju ulicama BiH kao bi pokazali kako ne stoje sa strane i mirno posmatraju dešavanja u našoj državi.

Koliko se naši građani mogu pouzdati u ove snage, pogotovo nakon iskustva iz Srebrenice, govorio je vojni anlitičar Nedžad Ahatović za televiziju Hayat.

"Mi moramo izgrađivati naše sigurnosne sisteme. Sigurnosne snage moraju djelovati prve na svaku vrstu naše ugroženosti. Međunarodne snage mogu asistirati u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Međutim, naš sigurnosni sistem mora djelovati promptno i prvi. Oružane snage BiH nisu dovoljno kapacitirane. Nemaju moderno naouružanje ali imaju dovoljno kapaciteta da riješe unutrašnje sukobe. Bez obzira na sve opstrukcije postoje kapaciteti određeni u Oružanim snagama koji su namijenjeni za zaštitu granica i unutrašnje sigurnosti a sve u skladu sa zakonom", ističe Ahatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...