MORALA BIRATI IZMEĐU HIDŽABA I ZVANJA: Pripadnica Oružanih snaga Emela Mujanović napušta posao

Podsjećamo, već duže od decenije Mujanović vodi pravnu bitku jer joj nije dozvoljeno da nosi maramu na svom radnom mjestu.

  • Vijesti

  • 22. Maj 2024  

  • 22

Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović oglasila se na svom zvaničnom Facebook profilu i kazala kako uskoro napušta posao.

“Za nekoliko dana, zvanično, neće biti ni jedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba… (Pod pokrivenom ženom mislim na ženu koja je pokrivena u civilu ali i na službi kada je u uniformi)”, napisala je Mujanović i dodala:

“Bošnjaci, da ne prozivam po imenima, a i ostali sugrađani, da li se ponosite ovom odlukom tj. presudom, zabranom hidžaba! Kažete svi želite suživot a ne možete da tolerišete vjeru svog sugrađana! Povorka se podržava ali hidžab ne. Država se ne gradi na temelju nepravde prema jednoj grupi njenih građana! Nije moja Bosna kriva nego oni koji vladaju sa njom!”.

Podsjećamo, već duže od decenije Mujanović vodi pravnu bitku jer joj nije dozvoljeno da nosi maramu na svom radnom mjestu.

Naime, Pravilnik o uniformama u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine zabranjuje nošenje vidljivih vjerskih obilježja. Tu počinje njena bitka da se utvrdi da li Pravilnik krši njeno ustavno pravo na slobodu vjere i da li je diskriminira.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pokušao je apelacijom osporiti ovaj Pravilnik pred Ustavnim sudom BiH, no Sud je sredinom januara odlučio da je Pravilnik u skladu sa državnim ustavom, a u obrazloženju sudske odluke navodi se kako zabrana nošenja hidžaba ili marame, uz uniformu, ne krši pravo na slobodu vjere.

Još uvijek se čeka odluka Ustavnog suda po Emelinoj apelaciji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...