OBORIO VLASTITI REKORD: Nepalski šerpa se popeo po 30. put na Mount Everest

Poznat i kao "čovjek Everesta", Rita se prvi put popeo na čuvenu planinu 1994. godine.

  • Šareni svijet

  • 22. Maj 2024  

  • 0

Poznati nepalski planinski vodič, šerpa Kami Rita dosegnuo je u srijedu po 30. put vrh Mount Everesta, srušivši vlastiti rekord u usponu na najvišu planinu svijeta.

Rita je sa svojom grupom u 7.49 sati po lokalnom vremenu stigao na vrh od 8.849 metara, čime je oborio sopstveni rekord za najveći broj uspona na Everest, objavio je portal "Everest Chronicle", citirajući Khimlala Gautama, šefa nepalskog Ureda za praćenje ekspedicija.

Ovo je bio njegov drugi uspon u sezoni, a prvi se dogodio 12. maja.

Poznat i kao "čovjek Everesta", Rita se prvi put popeo na čuvenu planinu 1994. godine, a prošle godine je to učinio dvaput, prenosi Anadolija.

U Nepalu se nalazi osam od 10 najviših vrhova na svijetu, a stranci planinari su veliki izvor prihoda.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...