UBIJENO VIŠE OD 40 OSOBA: U Goraždu obilježen Dan sjećanja na ubijene civile u naselju Lozje

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović istakao je da se Dan sjećanja na ubijene civile u Lozju ove godine obilježava onako kako i zaslužuje, prvi put institucionalno.

  • Sjećanje

  • 22. Maj 2024  

  • 0

U goraždanskom naselju Lozje obilježen je Dan sjećanja na ubijene bošnjačke civile ovog naselja. Uz 32. godišnjicu stravičnog zločina odata je počast žrtvama te evocirane uspomene na današnji dan 1992. godine kada je u agresorskom napadu srpskih snaga ubijeno više od 40 civila, dok su mnogi od njih zarobljeni i mučeni.

Članovi porodica, preživjele žrtve, prijatelji i zvaničnici položili su cvijeće na spomenik na kojem su ispisana imena ubijenih, odajući im dužnu počast te je i ove godine upućen poziv nadležnim institucijama da odgovorne za zločin privedu pravdi. O danu prepunom bola simbolično su govorili mladi Goražda koji su priredili poseban performans. 

Midheta Kaloper kobnog 22. maja 1992. godine u Lozju je izgubila 13 članova uže porodice, među njima je bila i beba u majčinom stomaku koja je ubijena zajedno s njom.

- To je prizor koji čovjek nikada ne može zaboraviti. Pa gdje će ti duša ako je uopće imaš dušmanine, da ubiješ nerođeno dijete? Da ubiješ kćerku mog dajdže od 12 godina - kome je ona bila kriva? Da ubiješ moju majku koja nikome u životu nije želila zlo, da zarobiš mene sa 20 godina, da mi prekineš mladost, da mi srušiš snove, pa gdje će ti duša dušmanine? – poručila je Kaloper.

Naglasila je da preživjeli članovi porodica i nakon 32 godine tragaju za počiniocima zločina.

- Tražimo da odgovaraju za ono što su učinili. Samo se kažu dragi Allah moli, ali evo mi ćemo i moliti ako treba da institucije BiH posebno Sud i Tužilaštvo urade svoj posao onako kako treba i kazne one koji su ubili nerođeno dijete, djevojčicu od 12 godina, moju majku, a meni srušili život. Ali evo me, kao i ostali članovi porodice, stojimo ovdje hrabro, ponosno i dostojanstveno jer nisu mogli ubiti ovaj duh, ponos i borbu u kojoj ću se nastaviti boriti i u kojoj ću ako Bog da, uz Allahovu pomoć, istrajati - naglasila je Kaloper ističući zahvalnost porodica Gradu Goražde koji je prvi put preuzeo organizaciju obilježavanja ovog datuma.  

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović istakao je da se Dan sjećanja na ubijene civile u Lozju ove godine obilježava onako kako i zaslužuje, prvi put institucionalno. Ocijenio je kako je ubijanje više od 40 osoba, uglavnom civila, djece i starih neviđeni kukavičluk, zločin od kojeg je gore samo skrivanje odgovornih i šutnja o zločinu.

- Više od 30 godina poslije, za zločin u Lozju se sudi pred Sudom BiH, ali i dalje je tu pitanje zašto svi odgovorni još uvijek nisu pred sudom, ko ih štiti i zašto nam istine kasne. A za istinu ovaj grad je pokazao da zna da se bori i da zna i da oprosti. Pokazali smo i da znamo koliko je kultura sjećanja važna za razumijevanje i dijalog. Nećemo nikad odustati od toga, dakazujemo i o drugim zločinima nad narodom Podrinja, nad Bošnajcima, da odgovorni budu kažnjeni, da tako rasčistimo s prošlošću da bi budućnost naše djece bila stabilna, mirna – poručio je Imamović naglasivši da kukavice odgovorne za prekinute živote u Lozju žive slobodno, u komšuluku, u zemlji koja ga ne izručuje BiH.

On je pozvao sve da sutra prate vijesti iz UN-a jer, kako je kazao, to je bitan dan i za Srebrenicu, i za Lozje, Višegrad, Foču, Goražde i cijelu BiH, prenosi Fena.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov takođe je podsjetio na razmjere zločina i način na koji su žrtve ubijane, ističući da su stradale čitave porodice, naglasivši obavezu trajnog sjećanja.

- Šehid je jedini insan od postanka svijeta koji će imati pravo na danu Sudnjem da se zauzima za 70 svojih, to niko više nema. Njih je ovdje 40, a ako se oni zauzmu za nas, blago nama. I to je ono što nas treba da nosi, da nam da motiv da idemo uspravno, da budemo sretni, ponosni i zadovoljni što pripadamo civiliziranom svijetu koji gradi a ne onima koji uništavaju. Prvi je šehid a drugo smo mi. Šehidima ovo današnje okupljanje ne treba, ali treba nama - poručio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Dodao je da je treća činjenica zločin te da su prisutni pokušaji nametanja teze da su ovakve zločine počinile skupine pijanih momaka i slično.

-Ti koji su bilo gdje došli i bilo šta uradili sastavni su dio sistema koji je presuđen za nesprečavanje genocida u Srebrenici, to je država Srbija i sve njene institucije, dakle nikakav zločin nigdje u BiH s te strane se nije desio kao incident nego kao sastavni dio projekta koji ne može da podnese drugog i drugačijeg. Ono što se desilo u Lozju i oko Goražda i svuda u BiH je plansko, sistemsko uništavanje drugog i drugačijeg - poručio je muftija goraždanski.

Za  zločin u Lozju pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi se postupak protiv Branislava Lasice i Miroslava Milovića koji su optuženi da su kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske, komandovali i učestvovali u napadu na Lozje, dok je Brane Petković komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srpske opštine Goražde, u drugom predmetu optužen za zločin u Lozju i za njim je raspisana potjernica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...