PROZVALA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Zaharova povukla paralelu između Palestine i Kosova

Ona je u objavi na svom Telegram kanalu podsjetila da nezavisnost Kosova nije došla kroz pregovore Beograda i Prištine, kao što se od Palestine traži da do državnosti dođe kroz direktne pregovore sa Izraelom.

  • Evropa

  • 22. Maj 2024  

  • 2

Potparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova danas je, reagujući na izjavu američkog zvaničnika da predsjednik Joe Biden smatra da palestinsku državnost treba dostići pregovorima, a ne jednostranim priznanjima, upitala Vašington "kada su takvi pregovori vođeni o Kosovu".

Ona je u objavi na svom Telegram kanalu podsjetila da nezavisnost Kosova nije došla kroz pregovore Beograda i Prištine, kao što se od Palestine traži da do državnosti dođe kroz direktne pregovore sa Izraelom.

''A šta američki predsjednik ima sa Kosovom? Hoće li vas podsjetiti kada su završeni 'bilateralni direktni pregovori između strana'? Naravno, neće. Nije bilo pregovora Beograda i Prištine koji su se završili priznanjem nezavisnosti regiona, niti legitimnog referenduma na Kosovu'', poručila je Zaharova.

Ona je istakla da nije bilo pregovora, već ''parade“ jednostranih, nelegitimnih priznanja nezavisnosti najmlađe evropske države.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrijan Watston rekao je ranije danas, nakon što su Irska, Španija i Norveška najavile da će ovog mjeseca priznati državu Palestinu, da predsjednik SAD Joe Biden vjeruje da bi palestinsku državnost trebalo dostići pregovorima, a ne "jednostranim" priznanjima.

Naveo je da američki predsjednik "odlučno podržava dvodržavno rješenje" i da je to radio tokom čitave karijere, ali da smatra da palestinska država treba da bude izgrađena putem direktnih pregovora.

Norveška, Španija i Irska najavile su prethodno da će priznati palestinsku državu do 28. maja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...