UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Prigovori opozicije zbog imenovanja Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH su licemjerni, oni su…“

No za Trojku je izgleda važna, jer sve dok Čoviću ispunjavaju zahtjeve, to im je garant da će ostati na vlasti.

  • Politika

  • 23. Maj 2024  23. Maj 2024

  • 1

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul izjavio je da su prigovori opozicije zbog imenovanja Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH licemjerni. Odluku Povjerenstva za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, koje je Vukoju predložilo kao jedinog kandidata, HDZ BiH pozdravlja.

Ustavni sud BiH trenutno ne može razmatrati desetke apelacija jer ne može održavati redovne sjednice zbog nedostatka tri suca. Političke blokade u dva entiteta spriječile su imenovanje potrebnih sudaca, prisiljavajući najvišu sudbenu instancu da rješava samo hitne predmete na plenarnim sjednicama, naglašavaju Čovićevi mediji.

Potvrđivanje Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta 28. maja djelomično bi otklonilo ovu blokadu. Vukoja bi trebao zamijeniti Matu Tadića, koji je otišao u mirovinu u kolovozu 2022. godine

"Odluka Povjerenstva da prvorangirani s liste bude upućen Parlamentu na potvrđivanje odblokirala je rad parlamentarnog Povjerenstva za izbor i imenovanje," izjavio je Kožul za stranačku RTV HB.

Na prošloj sjednici Zastupničkog doma, rad Povjerenstva za izbor i imenovanje odblokiran je promjenom dva člana. Devet članova Povjerenstva izglasalo je Marina Vukoju kao jedinog kandidata za suca Ustavnog suda BiH, dok je protiv bio samo Eldar Čomor iz SDA.

Predstavnici opozicije (SDA, DF i SBiH) protivili su se odluci Povjerenstva i tražili da prema Parlamentu bude upućena lista kandidata, umjesto jednog imena. No, predstavnici HDZ-a smatraju da će imenovanje Vukoje konačno omogućiti normalan rad Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, Upravo je Trojka prije izbora tvrdila da će raditi na depolitizaciji pravosuđa. Ono što sada rade je suprotno njihovim obećanjima.

"Osoba koja do sad nije bila na funkciji sudije bilo kojeg suda, bez obzira na njegovo poznavanje pravnog sistema i prava uopće, mislim da ne bi trebao biti sudija Ustavnog suda i da se moglo naći i drugih osoba sa kriterijima koji su takvi da bi mogao biti sudija Ustavnog suda", tvrdi Nurko Pobrić bivši profesor Ustavnog prava Univerziteta Mostar.

Ustav ne nalaže raspodjelu po etničkoj pripadnosti, pa prevedeno, nacionalnost sudija uopće nije važna. No za Trojku je izgleda važna, jer sve dok Čoviću ispunjavaju zahtjeve, to im je garant da će ostati na vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...