ALARMANTNO U SUSJEDSTVU: „Imamo veliki nedostatak radne snage, potrebni su nam…“

Tvrdi i kako danas imaju "manje od 90.000 osoba u evidenciji nezaposlenih".

  • Ekonomija

  • 23. Maj 2024  

  • 0

Bliži se turistička sezona na jadranu što znači i sve veći interes poslodavaca za radnike. Iako je naglasak često na ugostiteljstvu, radnika nedostaje i u obrtničkim zanimanjima. Kako će izgledati nova obrazovna reforma te kada smo zadnji put imali ovako nisku stopu nezaposlenosti, otkrili su gosti emsije "Otvoreno" HRT-a.

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada RH, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike naglasio je kako ga je iznenadila dinamika na tržištu rada.

- Ono što nas je zaista iznenadilo posljednjih nekoliko tjedana je dinamika na tržištu rada. I zaista, dvije brojke na koje smo iznimno ponosni je brojka od više od milijun i 700 tisuća osiguranika koji su registrirani u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Tvrdi i kako danas imaju "manje od 90.000 osoba u evidenciji nezaposlenih".

- Prošle godine smo taj broj dostigli u svibnju, a ove godine u travnju. Zadnji put smo manje od 100.000 nezaposlenih u evidenciji imali 1982. godine, ustvrdio je.

Istaknuo je kako je stvorena velika količina radnih mjesta te da je to "od prvog mandata 250.000 novih osiguranika".

- Veseli nas i prosječni podaci i prosječnoj neto plaći koji su prešli 1300 eura. To je rast od preko 70 posto nominalno.

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore istaknuo je kako će Hrvatskoj biti potreban velik broj zaposlenika u graditeljstvu i ugostiteljstvu.

- Situacija je vrlo slična ovome što je gospodin Vidiš iznio. Upravo u ovim sektorima graditeljstva, turistička sezona nam je pred vratima. Bit će potreban velik broj zaposlenika sektoru ugostiteljstva i graditeljstva, rekao je.



Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...