MEĐU NAJBOLJE ODJEVENIM ŽENAMA SVIJETA: Kada se sa hidžabom pojavila u Cannesu, sve su oči bile uprte u nju

Sedmu večer 77. festivala u Cannesu, premijeru filma ‘Šegrt‘ pratile su brojne zvijezde svjetskog jet-seta, a jedna se žena posebno istaknula na crvenom tepihu.

  • Žena

  • 23. Maj 2024  

  • 0

Somalijsko-norveška manekenka Rawdah Mohamed pojavila se na poznatoj Croisette zakopčana od glave do pete s hidžabom na glavi te je sve prisutne očarala svojom ljepotom.

Sedmu večer 77. festivala u Cannesu, premijeru filma ‘Šegrt‘ pratile su brojne zvijezde svjetskog jet-seta, a jedna se žena posebno istaknula na crvenom tepihu.

          View this post on Instagram                      

A post shared by Rawdah  (@rawdis)

Riječ je o somalsko-norveškoj manekenki Rawdah Mohamed, koja slovi za jednu od najbolje odjevenih žena na svijetu. Rawdah je na crveni tepih zakoračila s hidžabom na glavi, što se ne viđa često na ovakvim eventima, a toliko ju je savršeno nosila i uklopila u svoje modno izdanje da je svojom ljepotom zasjenila sve prisutne. Nosila je svjetloplavu kreaciju s predimenziniranim volanima kineskog brenda Cheney Chan.

Poznato je da Rawdah nikad ne skida hidžab, koji je postao njen zaštitni znak, čak ni za modne revije, kampanje ili snimanja za naslovnice časopisa. S hidžabom se pojavila i sljedeće večeri, ovaj put u crvenom izdanju.

Ko je Rawdah Mohamed?

Ova 33-godišnja ljepotica djetinjstvo je s 11 braće i sestara provela u izbjegličkom kampu u Keniji. Danas je model, blogerica i aktivistica koja se bori za prava muslimanskih žena. Kao dijete u izbjegličkom kampu, smjela je kupiti samo jednu haljinu godišnje.

‘Moda mi je uvijek pomagala u lošim situacijama u kojima sam se nalazila‘, ispričala je ranije i dodala da u tom razdoblju nije mogla zamisliti kako izgleda sloboda.

          View this post on Instagram                      

A post shared by Rawdah  (@rawdis)

Kad je Rawdah imala osam godina, njezina obitelj je dobila azil u Norveškoj. Njena ljubav prema modi nastavila je živjeti, ali znala je da su joj šanse za rad u modnoj industriji gotovo nikakve. Kad je stigla u Norvešku, vršnjaci su je neprestano maltretirali jer je nosila maramu. I u Norveškoj su bili smješteni u izbjeglički kamp u gradiću u kojem je živjelo svega 2000 ljudi. Prilagodba na novu kulturu bila joj je teška.

Kad se konačno s porodicomreselila iz tog gradića k baki u Oslo, stvari su postale lakše. Kao tinejdžerica se jako zainteresirala za modu, a 2016. godine je počela objavljivati ​​fotografije svojih outfita na Instagramu gdje je vrlo brzo skupila 141 hiljadu pratitelja. Postala je model 2019. i radila je za brendove kao što su Max Mara i Cartier, dok je paralelno učila za psihoterapeuta.

U aprilu je za nju čuo cijeli svijet, jer je jedinstvenim selfiejem odgovorila na najavu francuske vlade da će maloljetnicama u toj zemlji biti zabranjeno nošenje hidžaba. Njena slika izazvala je pravu buru, piše Zadovoljna.rs.

‘Niko me nikad nije pitao želim li nositi hidžab. Uvijek pretpostavljaju da sam to prisiljena nositi. Toliko ljudi je dosad govorilo u moje ime, a ja sam godinama ušutkavana. Osjećam se kao da vičem na gluhe uši‘, poručila je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...