BEZ ITALIJANA U TOP 10: Real Madrid najvrjedniji je nogometni tim na svijetu, prati ga...

(...) Manchester United.

  • Šareni svijet

  • 23. Maj 2024  23. Maj 2024

  • 0

Kad je Sir Jim Ratcliffe, milijarder, osnivač i izvršni direktor hemijske grupe Ineos u februaru za 6,5 milijardi dolara kupio 27,7 posto Manchester Uniteda, bila je to najskuplja cijena ikada plaćena za sportski tim u kojem je kupac dobio i operativna prava.

Ugovorom, procijenjenim na 500 miliona dolara više nego što je Forbes procijenio da slavni engleski nogometni klub vrijedi prije godinu, ne samo da je odana počast vodećem Manchester Unitedu na ljestvici operativnih prihoda od 187 miliona dolara (zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) i globalnoj bazi fanova od više od 650 milona, također je pokazao zašto 12 od 30 najvrjednijih nogometnih timova na svijetu igra u Premier ligi.

Forbes sada procjenjuje Manchester United na 6,55 milijardi dolara, odmah iza španskog Real Madrida, koji je sa 6,6 milijardi dolara treću godinu zaredom najvrednija momčad na svijetu.

Prodaja medijskih prava

Engleska liga, koja je u decembru potpisala novi domaći televizijski ugovor za sezone 2025-26 do 2028-29 za prosječno 2,1 milijardu dolara godišnje, zaradit će više nego dvostruko više od domaćeg emitiranja nego bilo koja druga nogometna liga i gotovo dvostruko više od drugoplasirane lige-španske La Lige, kada se uključe međunarodni ugovori o emitiranju.

U biti, sve evropske nogometne lige - s izuzetkom Premier lige - uzimaju ili razmišljaju o uzimanju zajmova protiv buduće vrijednosti. Prije četiri godine italijanska Serie A prodala je 10 posto svojih medijskih prava kmpanijama CVC Capital Partners i Advent International te italijanskom državnom imovinskom fondu Fondo Strategico Italiano (FSI). Godine 2022. francuska Ligue 1 prodala je 13 posto svojih prava u novoj podružnici CVC-u, što je Ligue 1 dalo lijepu novčanu infuziju u zamjenu za plaćanje dividendi CVC-u od prava emitiranja, sponzorskih prava i drugih relevantnih komercijalnih ugovora.

Prošlog oktobra, Francuska je poništila aukciju prava emitiranja jer nije dobila nijednu ponudu koja zadovoljava minimalne cijene za Ligue 1 od 2024. do 2029. Početkom 2022. La Liga je učinila nešto slično, prodavši 8,2 posto nove komercijalne podružnice CVC-u. Serie A također je razmišljala o prodaji svojih prava emitiranja privatnom kapitalu, ali je očito odustala od te ideje. U međuvremenu u Njemačkoj navijači Bundeslige protestvuje protiv prodaje udjela u pravima emitiranja.

Vjetar u ugovorima o emitiranju znači da je izvedba na terenu ključna za najbolje nogometne momčadi na svijetu. Redoslijed procjena više se temelji na dalekom napretku u Ligi prvaka.

Kroz polufinale ovogodišnjeg turnira Lige prvaka sedam je momčadi koje su zaradile više od 100 miliona dolara - Real Madrid (144 miliona dolara), Paris Saint-Germain (131 milion dolara), Borussia Dortmund (130 miliona dolara), Bayern München (129 miliona dolara), Manchester City (118 miliona dolara), Barcelona (105 miliona dolara) i Arsenal (100 miliona dolara). Pobjednik finala Real Madrida i Borussije Dortmund 1. juna u džep će spremiti još 21,6 miliona dolara.

Prihodi od dresova

Real Madrid je ostvario najveći prihod (873 miliona dolara) od svih momčadi i osvojio je Ligu prvaka pet puta u zadnjih devet godina. Sponzori mogu računati na to da će ova ekipa biti na ekranu pred stotinama miliona nogometnih fanatika tokom brojnih velikih utakmica, zbog čega Real Madrid zarađuje u prosjeku 205 miliona dolara godišnje za svoje sponzore dresova, najviše u nogometu prema Footballu. Ne zaostaju mnogo u prihodima od sponzorstva ni drugi timovi koji se obično kvalificiraju za Ligu prvaka: Barselona (189 miliona dolara), Paris Saint-Germain (158 miliona dolara), Arsenal (158 miliona dolara), Manchester United (154 miliona dolara), Manchester City (152 miliona dolara) Chelsea (126 miliona dolara) i Bayern München (119 miliona dolara).

U Premier ligi, Newcastle United, Aston Villa i Fulham FC povećali su prihode od sponzora novim ugovorima vezanim za dresove u sezoni 2023.-24. Newcastle je unovčio novi ugovor sa Selom, vrijedan oko 30 miliona dolara godišnje tokom tri godine, četiri puta više od onoga što je tim prije dobivao od Fun88. Astonov ugovor vrijedan 15 miliona dolara godišnje s BK8 više je nego udvostručio njegovo prethodno sponzorstvo s Cazooom, a Fulhamov ugovor s SBOTopom vrijedan 12,5 miliona dolara 66 posto je veći od prethodne sponzorske naknade od W88.

Uprkos brzom skoku prihoda od emitiranja u Evropi, prosječna nogometna momčad sada vrijedi 2,3 milijarde dolara, što je povećanje od 5,1 posto u odnosu na godinu prije. Evropski timovi odavno su globalni brendovi za kojima žude investitori. Prihod za 30 timova iznosio je u prosjeku 397 miliona dolara ili 3 posto više nego prošle godine. Ali operativni prihod iznosio je u prosjeku 36 miliona dolara, što je 57 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Jedan od razloga povećanja profitabilnosti je što je nekoliko evropskih timova zadržalo plaće igrača približno istima tokom sezone 2022.-2023. kao i prethodne godine, a nekolicina, poput Manchester Uniteda, Inter Milana i Juventusa, značajno je smanjila troškove igrača.

Ali biti elita na terenu bit će još isplativije početkom sljedeće godine kada počne novi format Lige prvaka. Broj timova povećat će se sa 32 na 36, ​​a broj utakmica sa 125 na 189. Kao rezultat toga, UEFA je predvidjela povećanje televizijskog novca za jednu trećinu.

10 najvrjednijih nogometnih timova na svijetu

1. Real Madrid, 6,6 milijardi dolara

Operativni prihod: 76 miliona dolara

2. Manchester United, 6,55 milijardi dolara

Operativni prihod: 187 miliona dolara

3. Barcelona, 5,6 milijardi dolara

Operativni prihod: – 145 miliona dolara

4. Liverpool, 5,37 milijardi dolara

Operativni prihod: 102 miliona dolara

5. Manchester City, 5,1 milijarda dolara

Operativni prihod: 148 miliona dolara

6. Bayern München, 5 milijardi dolara

Operativni prihod: 84 miliona dolara

7. Paris Saint - Germain, 4,4 milijarde dolara

Operativni prihod: 126 miliona dolara

8. Tottenham Hotspur, 2 milijarde dolara

Operativni prihod: 161 milion dolara

9. Chelsea, 3,1 milijarda dolara

Operativni prihod: 400.000 dolara

10. Arsenal, 2,6 milijardi dolara

Operativni prihod: 140 miliona dolara. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...