DENIS BEĆIROVIĆ NAKON USVAJANJA REZOLUCIJE: "Imam poruku za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića..."

Od ukupno 193 države, za usvajanje Rezolucije o Srebrenici glasovale su 84 države. Protiv je bilo 19 država, dok je suzdržanih bilo 68.

  • Vijesti

  • 23. Maj 2024  

  • 3

Na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku usvojen je prijedlog da se 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici". 

Od ukupno 193 države, za usvajanje Rezolucije o Srebrenici glasovale su 84 države. Protiv je bilo 19 država, dok je suzdržanih bilo 68.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović se oglasio nakon usvajanja Rezolucije.

"Ovo je historijski dan za državu BiH, za Evropu, ali i čovječanstvo. Pobijedila je istina, pobijedila je pravda, usvojena je Rezolucija koja je utemeljena na presudama sudova UN-a, očuvan je kredibilitet UN-a i sačuvali smo istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.

U ovom momentu u mojim mislima su žrtve, majke Srebrenice. Ova Rezolucija pripada prije svega njima. A naša je ljudska, politička, moralna dužnost bila da ova Rezolucija bude usvojena. Nije bilo jednostavno", rekao je Bećirović.

"Mislim da je omjer onih koji su aktivno lobirali PROTIV bio je 80 naprema 1. Ali, na našoj strani je bila istina i pravda.

Samo 19 država je bilo protiv. Sve države što su bile suzdržane su podržale presude međunarodnih sudova i to je jako bitno i jako važna stvar koju moramo naglasiti i oni koji od ovog glasanja prave pobjedu, mislim na pojedine predstavnike Srbije, oni rade u pogrešnom pravcu.

Imam poruku za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - Neka usvajanje ove Rezolucije shvati kao priliku ne za podizanje tenzija, već kao priliku za katarzu. Građani BiH i građani Srbije zaslužuju bolju budućnost", poručio je Bećirović.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...