ALARMANTAN DOPIS ANTONIA BEUSA: Ministrica Sanja Vlaisavljević kažnjava radnike, "otjerani" su u podrum...!?

Kao primjer kažnjavanja, navodi da je Federalno ministarstvo kulture i sporta na čelu sa ministricom Sanjom Vlaisavljević "naložilo djelatnicima Fondacije da svoj rad nastave u podrumskim i neuslovnim prostorijama".

  • Mini market

  • 23. Maj 2024  23. Maj 2024

  • 1

Iako već bivši predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, Antonio Beus uputio je nedavno Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo pismo u kojem je iskazao svoje nezadovoljstvo radom i ponašanjem aktulene federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević prema uposlenicima Fondacije za kinemoatografiju, saznaje Slobodna Bosna.

Beus se krajem prošle godine našao u nemilosti nove federalne Vlade zbog problematiziranja dvodecenijskog netransparentnog korištenja javnih sredstava od pojedinih istaknutih filmskih radnika, pa je imenovan novi Upravni odbor Fondacije za kinematografiju u kojem su ostali svi prethodni članovi izuzev Beusa. Na njegovo mjesto došao je kadar HDZ-a David Damjanović.

Razlog zašto se oglašava ovim povodom, iako je već bivši predsjendik UO Fondacije za kimenatografiju, leži u kažnjavanju radnika "koji su na bilo koji način surađivali sa prethodnim sastavom Upravnog odbora koji sam predvodio", navodi Beus u svom dopisu. 

Kao primjer kažnjavanja, navodi da je Federalno ministarstvo kulture i sporta na čelu sa ministricom Sanjom Vlaisavljević "naložilo djelatnicima Fondacije da svoj rad nastave u podrumskim i neuslovnim prostorijama".

"Kao predsjednik Upravnog odbora sam uložio veliki trud da spasim ono što je trebalo spasiti, a to je bh. film od propadanja, jer je barem za vrijeme trajanja mog mandata film bio na prizemlju, u pristojnoj prostoriji i u ovo doba prošle godine sa već raspisanim natječajem za dodjelu sredstava korisnicima.

Trenutna situacija pokazuje odnos Ministarstva prema Fondaciji ali i prema bh. filmu. Ovakav vid ponašanja uprave Ministarstva je samo dodatni pokazatelj da sam prošle godine bio u pravu kada sam odbio postupiti i povinovati se željama uprave Federalnog ministarstva kulture i športa na čelu sa ministricom Sanjom Vlaisavljević", navodi Beus u svom dopisu.

Beus je zatražio od Kantonalne uprave za inspekcijske polove KS da ispita tehničku dokumentaciju zgrade u kojoj je smješteno Ferderalno ministarstvo kulture i sporta i da provjeri prvobitnu namjenu prostorija u koje su, kako navodi, prisilno premještene Fondacija za kinematografiju i Fondacija za muzičko scenske i likovne umjetnosti.

Ističe da se na sceni i zloupotrebe javnih sredstava tako što se u zgradi u kojoj je smješteno Federalno ministarstvo kulture i sporta vrše “ogromne količine građevinskih radova”, a Federalno ministarstvo kulture i sporta nije vlasnik zgrade, pa “ostaje nejasno kako se troše novci poreskih obveznika za opremanje tuđih prostorija”.

Na kraju dopisa, Beus izražava svoje sumnje u legalnost zapošljavanja i angažovanja stručnih lica za vršenje poslova u Ministarstvu i u spomenutim fondacijama.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...