NEVJEROVATNI PRIZORI U BEOGRADU I PODGORICI: Ljudi izašli na ulice, demonstriraju protiv Rezolucije, a srbijanski ministri... (FOTO, VIDEO)

Pojedini srpski mediji usvajanje rezolucije smatraju sramotnim činom, a Kurir u jednom članku izvještava o zemljama koje su glasale protiv rezolucije, navodeći da su to "pravi prijatelji Srbije".

  • Regija

  • 23. Maj 2024  23. Maj 2024

  • 3

Ministri Vlade Srbije zajedno su pratili zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku na kojoj je usvojena rezolucija o Srebrenici. Gotovo svi su bili zaogrnuti zastavama Srbije.

"Sloga bit će poraz vragu! Uvijek slobodni, nikada poraženi! Podrška predsjedniku Aleksandru Vučiću u bespoštednoj borbi za naš narod i državu! Neka žive Srbija i Srpska u vječnost!", napisao je na svom Instagram profilu premijer Miloš Vučević uz fotografije.

Podsjetimo, za neobavezujuću rezoluciju, kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin, glasovale su 84 države članice UN-a. Protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

Pojedini srpski mediji usvajanje rezolucije smatraju sramotnim činom, a Kurir u jednom članku izvještava o zemljama koje su glasale protiv rezolucije, navodeći da su to "pravi prijatelji Srbije".

Kako navodi Kurir, ove države su se "uspjele oduprijeti velikim pritiscima svjetskih sila i stati na stranu jedne male, ali slobodarske Srbije".

Protiv su bile Antigva i Barbuda, Bjelorusija, Kina, Komori, Kuba, Demokratska Republika Kongo, Sjeverna Koreja, Dominikanska republika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nikaragva, Ruska Federacija, Sveti Toma i Princip, Nauru, Sirija i Srbija.

Kako piše Blic, nakon usvajanja rezolucije grupa građana izašla je na ulice Beograda i Podgorice kako bi izrazili podršku predsjedniku Vučiću koji prisustvuje sjednici Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u toku je protest nezadovoljstva zbog odluke Crne Gore da glasa za usvajanje rezolucije o genocidu. Građani su se, kao i jučer, okupili na uglu Karađorđeve ulice i bulevara Stanka Dragojevića. Okupljeni nose zastave Srbije i kraljevine Crne Gore te zastave Rusije.

Organizatori skupa su poručili da je "podnošenjem prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, Vlada Crne Gore na čijem je čelu Milojko Spajić, na najgrublji način pokazala da ne uvažava žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti borbe koja traje tri desetljeća".

Blic javlja da je na ulicama Beograda uočena kolona od nekoliko desetaka automobila sa srpskom zastavom u znak nezadovoljstva zbog usvajanja rezolucije.

Na glavnim prometnicama u Beogradu zbog toga se stvaraju gužve.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...