DODIK NE ZNA ŠTA ZBORI, TUGA MU SRCE MORI: “Genocid je danas negirala Generalna skupština UN-a, ovo treba da promijeni sve, pa i haške presude…”

"Bošnjačka politika je išla na to da nanese zlo srpskom narodu. Tome svjedoče reakcije koje dobijamo iz Sarajeva", istakao je Dodik.

  • Politika

  • 23. Maj 2024  

  • 8

"Na scenu je stupio multipolarni svijet, a u Ujedinjenim nacijama ostaće zapisan istorijski govor predsjednika Srbija Aleksandra Vučića", rekao je u Specijalu RTRS-a predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik.

Dodik kaže da je danas bio težak dan i trenutak.

"Pokazuje uspjeh napora koji smo ulagali ovo vrijeme i razumijevanje nekih zemalja. Za podršku rezolucuji o Srebrenici nije bilo ni natpolovične većine", izjavio je Dodik.

Kaže da po svim demokratskim načelima rezolucija nije usvojena.

"Pokušava se prikazati da je to završena priča. Za nas nije i to je propalo. Bošnjačka politika je išla na to da nanese zlo srpskom narodu. Tome svjedoče reakcije koje dobijamo iz Sarajeva", istakao je Dodik.

Smatra da rezultat koji se ostvario jeste da postoji veće razumijevanje za srpski narod.

"Ovo treba da promijeni sve, pa i haške presude. Genocid je danas negirala Generalna skupština UN kroz činjenicu da je 109 zemalja nije bilo za rezoluciju, a samo 84 su bile za. Nisu imali dovoljnu većinu međunarodne javnosti i to je gotovo", zaključio je Dodik.

Dodik je ocijenio da današnje glasanje u Generalnoj skupštini UN pokazuje poraz Sjedinjenih Država i da je nekada velika imperija sada svedena na trećinu svijeta, te istakao da je rezolucija najviše štete donijela BiH.

"Ovo govori o tome kako je Amerika izgubila autoritet. Danas, i pored pritisaka, pojedine zemlje nisu pristale na ucjene", istakao je Dodik.

Ukazao je da su i većinski muslimanske zemlje, i pored potrebe za solidarnošću, izrazile zabrinutost i prepoznale namjere zbog donošenja rezolucije bez prethodno ostvarenog konsenzusa.

"Ovdje je izgubila Njemačka, SAD, lažni visoki predestavnik i BiH. BiH nema spoljnu politiku, Ustavni sud, budžet ali ima lažnog visokog predstavnika koga podržavaju muslimani. Ovo je nama vjetar u leđa i potvrda da smo na pravoj strani", istakao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...