STRAJO KRSMANOVIĆ: "Nadamo se da ćemo iduće sedmice dobiti plate"

Ovoga petka u Jutarnjem programu Federalne televizije gostovao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH..

  • Društvo

  • 24. Maj 2024  

  • 0

Ovoga petka u Jutarnjem programu Federalne televizije gostovao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH..

-Sufinansiranje kulturnih institucija-

''Paradoksalno je da se neko prvi put nakon 30 godina pozabavio tim problemom. Iz bezbroj razloga smo se usmjeril prema Kantonu Sarajevo i tamo smo naišli na razumijevanje. Tu smo došli do zakona koji ima ograničeno djelovanje, s obzirom da u BiH nema definisanih načina finansiranja ovakvih institucija. Opredijelili smo se da Kanton Sarajevo ugasi požar. U ovom momentu je važno da ljudi prežive doslovno, to se mora ponovo obnoviti. Uposlenici Umjetničke galerije u ovoj 2024. godini nisu primili niti jednu platu, ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice, ne mogu se liječiti. Kada pola godine ne dobijete platu to nešto znači. Usvojen je pravilnik i mi se nadamo iduće sedmice da će doći do realizacije podjele plata počevši od te januarske'', kazao je.

-Kultura kao poređen aspekt društva-

''Nažalost, to je jedan od društvenih problema. Ali kultura je jedna od najsvjetlijih tačaka ovog društva. Kulturni radnici ne mogu da ne rade. I rećom to rade na dobrobit svih i rade jako dobro, neuporedivno bolje što političke vlasti ove zemlje zaslužuju. To je nešto što nas afirmiše. Jučer je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, a Jasmila Žbanić je napravila film o tome i to je možda veći učinak od onog jučereašnjeg političkog. Ne podcjenjujem nikoga, ali umjetnost i kultura mogu neuporedivno više nego što im se daje prilika. I oni to čine na svoje različite načine i naš SFF je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Evropi. Naši drugi festivali, naša književnost je među nespektabilnijim ne samo u regiji, nego i šire. Rezultati su obrnuto srazmjerni ulaganjima u kulturu. Naši književnici nemaju nikakav status. Mi smo institucija i javnost zna da nemamo. Društvo mora naći način kako da brine o ljudima od kojh svi imamo koristi. To je nešto o čemu bi se politička vlast morala da se pozabavi, ali to rade aljkavo. Kada se udruže neznanje i zle namjere, onda rezultati mogu biti opaki. Mislim prije svega na političke vlasti i generalno, međutim, nemamo druge nego da radimo to što najbolje znamo. Interes svih je da dijela Umjetničke galerije ne čame u mraku i stave na raspolaganje svima kojima su potrebni. Da svi imaju priliku vidjeti ta djela. Mi imamo stručnu biblioteku, puno je toga što je dio našeg rada i mislije. Naša temeljna misija je razvijanje likovne umjetnosti u BiH, to radimo kako najbolje znamo i umijemo u okolnostima u kojima se nalazimo. Vrijednost onoga što mi čuvamo je neprocjenjia. To je jedan od najbogatijih trezora ove zemlje, to se ne može pretovriti u materijalnu vrijednost'', zaključio je. 

federalna.ba

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...