DUBOKO U GUATEMALSKOJ DŽUNGLI: Arheolozi otkrili drevni izgubljeni grad Maja

Arheolozi su otkrili 417 naselja koje su izgradile Maje i povezane su s oko 110 milja vrijednim puteva, što je opisano kao "prvi autoputski sistem na svijetu".

  • Šareni svijet

  • 24. Maj 2024  

  • 0

Duboko u guatemalskoj džungli El Mirador nalazi se drevni grad Maja, koji do sada bio prilično "nemoguće" otkriti.

Zapravo, radi se o seriji od oko 400 povezanih naselja, neka od kojih su izgrađena čak prije 3.000 godina, a između njih postoje putevi koji ih sve povezuju.

Arheolozi su otkrili 417 naselja koje su izgradile Maje i povezane su s oko 110 milja vrijednim puteva, što je opisano kao "prvi autoputski sistem na svijetu".

Autori studije iza ovog nevjerojatnog otkrića rekli su Washington Postu da je ovaj drevni povezani grad izgrađen oko 1.000 godina prije Krista i otključava "cijeli volumen ljudske historije za koji prije nismo znali".

Richard Hansen, profesor arheologije na Sveučilištu Idaho, rekao je da su ovi nalazi "prekretnica", dok je arheolog Enrique Hernández sa Sveučilišta San Carlos rekao da bi otkriće moglo biti jednako značajno za naše razumijevanje historije kao piramide u Egiptu.

Hernández je proveo puno mjeseci svake godine u posljednjih 20 godina iskopavajući El Mirador, a ovaj novi drevni grad otkriven je tek nakon napretka tehnologije koji je istraživačima omogućio preciznije pretraživanje džungle.

Lidar (tehnologija otkrivanja svjetlosti i mjerenja udaljenosti) omogućila im je da vide puni obim drevnog grada i shvate da gledaju izuzetno sofisticirana povezana naselja, s impresivnim cestovnim sistemom koji sve drži na okupu.

Sada kada imaju mnogo jasniju predodžbu o tome što se tamo nalazi, istraživači mogu napraviti preciznije posjete drevnom gradu i naučiti mnogo više, iako će s 417 mjesta za posjetiti imati puno posla kako bi sve istražili, piše Lad Bible.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...