NIKADA NIŠTA SLIČNO OVOME NIJE VIĐENO: Pao dogovor Poljske, Finske, Norveške i ostalih baltičkih zemalja, spuštaju "istočnu zavjesu"...

Bilotaite tvrdi da je Litva već započela s planovima pojačane zaštite, dok će ostale zemlje i njihovi stručnjaci izraditi plan za implementaciju zida dronova.

  • Evropa

  • 25. Maj 2024  25. Maj 2024

  • 0

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju "zida od dronova" kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letjelica. Novi plan najavila je u petak Agne Bilotaite, ministrica unutrašnjih poslova Litve, objašnjavajući kako će se zid dronova protezati od Norveške do Poljske s ciljem zaštite od provokacije neprijateljskih zemalja i sprječavanja krijumčarenja.

"Ovo je potpuno nova stvar, zaštita naših granica ne samo fizičkom infrastrukturom i sistemima nadzora, već i bespilotnim letjelicama i drugim tehnologijama", rekla je za novinsku agenciju BNS.

Zemlje će osim bespilotnih letjelica za nadzor graničnih područja koristiti i sisteme protiv dronova iz "neprijateljskih zemalja".

Bilotaite tvrdi da je Litva već započela s planovima pojačane zaštite, dok će ostale zemlje i njihovi stručnjaci izraditi plan za implementaciju zida dronova.

imageAgne Bilotaite, ministrica unutarnjih poslova Litve (Foto: Ukrinform/ddp Usa/profimedia)

Državna granična služba nedavno je uspostavila i specijalnu jedinicu UAV koja je u procesu nabave dodatnih bespilotnih letjelica i sistema protiv bespilotnih letjelica.

Nije mogla dati vremenski okvir za početak realizacije plana, ali je napomenula da bi se zid mogao napraviti uz pomoć EU fondova. Ministri su se također složili organizirati zajedničke vježbe evakuacije u zemljama koje će biti uključene u dogovor.

imageNATO-ova vježba iznad Baltika (Foto: Petras Malukas/afp/profimedia)

"Dogovorili smo se da ćemo održati regionalne vježbe kako bismo testirali evakuaciju stanovništva, da vidimo jesu li naše institucije spremne za rad, za međusobnu interakciju, koji su naši kapaciteti za smještaj ljudi, kakvi su kapaciteti drugih zemalja i jesu li spremni primiti određeni broj naših ljudi", objasnila je Bilotaite.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...