AUSTRIJSKI GUANTANAMO U BiH: Bruka koju je prekratio sud u Beču

Riječ je o migrantskom kampu, preciznije zatvoru u kampu, za kojeg je prošle godine izrečena sudska presuda u Beču u kojoj je ustanovljeno da je ilegalan.

  • Društvo

  • 25. Maj 2024  

  • 0

Voditelj organizacije SOS Balkan Route Petar Rosandić naglasio je važnost činjenice da građani Austrije napokon znaju šta se ovdje događa s njihovim novcem, ali i sa ovim ljudskim sudbinama.

Fokus.ba je ove sedmice objavio kako će predstavnici Amnesty International posjetiti BiH, a u fokusu interesovanja im je, kako smo najavili, slučaj “kamp Lipa”.

Riječ je o migrantskom kampu, preciznije zatvoru u kampu, za kojeg je prošle godine izrečena sudska presuda u Beču u kojoj je ustanovljeno da je ilegalan.

Riječ je, kako smo naveli, o svojevrsnom zatvoru izgrađenom u izbjegličkom kampu na Lipi nedaleko od Bihaća, a koji je bio projekat Internacionalne organizacije za migracionu politiku (ICMPD). Projekat je zaustavljen prije godinu dana, a do današnjeg dana nema pravnu osnovu niti građevinsku dozvolu. 

Predstavnici pomenute organizacije su već posjetili kamp “Lipa” gdje su provjerili životni i boravišni uslovi korisnika centra, kojih je trenutno oko 250.

Voditelj organizacije SOS Balkan Route Petar Rosandić naglasio je važnost činjenice da građani Austrije napokon znaju šta se ovdje događa s njihovim novcem, ali i sa ovim ljudskim sudbinama.

– Zajedno sa ministrom Sevlidom Hurtićem smo podigli glas protiv ovog, jer je nezamislivo i nemoguće da Austrija sa novcem svojih poreskih obaveznika gradi, mogu slobodno reći zatvor u drugoj državi. Ovo je zapravo trebao biti zatvoreni eksternalizirani kamp u svrhu austrijske politike, što smo na svu sreću uspjeli spriječiti. Drago mi je da je ministar to danas na licu mjesta prezentirao stručnjak za međunarodno pravo sa Sveučilišta u Beču, kao i šefici Amnesti international u Austriji. Dakle, svako u Austriji sada zna šta se ovdje zbiva i sa austrijskim novcem, ali i sa ovim ljudskim sudbinama, rekao je Rosandić.

Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, je naveo kako su ljudska prava zajamčena svakom čovjeku.

-Ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ljudska prava su zajamčena svakom čovjeku, na temelju njegova postojanja kao čovjeka i neotuđiva su što znači da ne mogu nikome biti oduzeta. Kad se vratimo 30 godina unazad, svaki građanin naše zemlje imao je neke veze sa migracijama – kazao je Hurtić.

Ukazao je na važnost unapređenja rada, ali i generalnog poboljšanja upravljanja migracijama u zemlji.

-Kad se radi o finansijskim sredstvima koja su utrošena, naglašavam da utrošak mora biti transparentan. Ne želim da se vodi polemika kako i zašto su utrošena sredstva u Bosni i Hercegovini jer mi nismo vodili proces utroška sredstava. Finansijske službe austrijske Vlade treba da istraže utrošak sredstava, potcrtao je Hurtić.

Podsjetimo, ICMPD je tužio SOS Balkanroute zbog pojma „austrijski Guantanamo“, ali je bečki Sud čak i tom pojmu dao legitimet ustvrdivši u presudi da postoji dovoljno činjenica na osnovi kojih se ilegalni zatvor na Lipi može usporediti s Guantanamom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...