KO TO MOŽE PLATITI: Kreće nikad ranija berba borovnica, cijene p kilogramu iznose čak…

Ova nenadana pojava uzrokovala je izuzetno raniji početak vegetacije kod voćnih vrsta, među kojima su i borovnice.

  • Ekonomija

  • 26. Maj 2024  

  • 0

Vegetacija ove godine pokazuje nevjerojatnu ranost, a razlog tome su visoke temperature tokom marta i aprila. Ova nenadana pojava uzrokovala je izuzetno raniji početak vegetacije kod voćnih vrsta, među kojima su i borovnice.

Jedan od proizvođača koji će započeti berbu ovog vikenda je Slobodan Bosančić iz Kadinjana, nedaleko od Laktaša. Na svojih 500 sadnica starih tri godine, očekuje se izuzetno visok prinos, čak do tri kilograma po žbunu.

“Iznenađen sam količinom roda koju vidim na zasadima. Nisam očekivao da će rod biti tako obilan, posebno s obzirom na to da su grmovi još mladi. Prošle godine smo dodali dosta organske tvari, a i pokušali smo suzbiti korov kako bi borovnice imale dovoljno hranjivih tvari. Bobice su krupne i već uskoro krećemo s berbom. Samo nam nedostaje još nekoliko sunčanih dana kako bi potpuno sazrile”, izjavio je Slobodan Bosančić za Agroklub, koji upravlja zasadom dok mu zet Aleksandar pomaže u najtežim zadacima.

U Bosančićevom zasadu, zasađene su dvije sorte borovnica: Duke i Chandler. Budući da Chandler sorta sazrijeva kasnije, očekuje se da će berba trajati barem mjesec dana.

Osim obilne berbe, Bosančić ističe da je posebno ponosan na činjenicu da su njegove borovnice uzgojene bez upotrebe pesticida.

“Ove godine smo uspjeli obezbijediti otkup cjelokupnog roda po povoljnoj cijeni, što nam je veliko olakšanje. Nismo koristili pesticide, osim nekoliko organskih tvari, a navodnjavali smo samo kad je bilo potrebno, jer smo imali sreće s obiljem kiše”, dodao je Bosančić.

Kada je riječ o cijeni borovnica ove godine, još nije službeno objavljeno, ali se procjenjuje da će se kretati između 12 i 14 KM po kilogramu. No, upprkos visokoj cijeni, postoji potražnja za domaćim borovnicama, budući da one iz Poljske stižu na tržište tek za dvije ili tri sedmice kasnije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...