PRESUDA ZBOG UBISTVA NA SOKOCU: Stefanu Deliću 12 godina zatvora

Stefan Delić iz Sokoca osuđen je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevo na 12 godina zatvora zbog kriminalnog obračuna tokom kojeg je ubijen Miroslav Milinković zvani Bato.

  • Hronika

  • 28. Maj 2024  

  • 0

Zločin se dogodio u junu prošle godine u ulici Cara Lazara na Sokocu, a Delić je oglašen krivim za ubistvo. Kritični dan Milinković je na ulici zaustavio automobil ”Volskwagen”, u kojem je bio i B.D., i to nakon što je na trotoaru ugledao Delića u društvu sa Sašom Karadžićem.

”Milinković je izašao iz vozila noseći pištolj i pošao je u pravcu optuženog Delića, koji je bio u društvu sa Karadžićem. U namjeri da ga liši života Delić je iz pištolja ”CZ” M70, kalibra 7,65 milimetara, ispalio tri hica u pravcu Milinkovića. Jedan hitac ga je pogodio u predjelu lijeve polovine leđa, te mu nanio teške povrede opasne po život u vidu razorenja plućnog tkiva”, navodi se u presudi.

Dodaje se da se Milinković udaljio od vozila te je prema Deliću ispalio 11 hitaca iz pištolja ”CZ” 99, kalibra 9 milimetara, te ga pogodio u predjelu desnog ramena. Milinković se potom vratio do vozila, gdje je pao i umro nakon povrede koju mu je nanio Delić. Cijeli događaj snimile su nadzorne kamere, što je bilo od velikog značaja za rasvjetljavanje cijelog događaja.

Presudom od Delića je oduzet pištolj kojim je ubio Milinkovića, dok je porodica žrtve sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućena na parnicu.

Sud je odlučio i da Delića oslobodi plaćanja troškova postupka zbog, kako navode, lošeg imovnog stanja.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu RS.

Kako piše ATV motiv obračuna u presudi nije pomenut, a tokom istrage se navodilo da se radilo o obračunu članova dvije zaraćene kriminalne grupe. Delić je navodno bio blizak sa ”Škaljarskim klanom”, te Ognjenom Orašaninom iz Sokoca, koji se duže vrijeme nalazi u bjekstvu.

S druge strane Milinković se dovodio u vezu sa Darko Еlezom protiv koga je MUP RS ranije podnio izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je zajedno sa vođom ”Kavačkog klana” Radojem Zvicerom naručio ubistvo Orašanina. Ispod automobila su mu u oktobru 2020. godine podmetnuli bombu koja nije eksplodirala, jer je na vrijeme uočena i deaktivirana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...