ZASTUPNIK SANEL KAJAN ZA "SB": Čime je sve HDZ ovladao nakon jučerašnje sjednice uz podršku stranaka Trojke? (VIDEO)

Iako politički aktivni kao članovi Čovićevog HDZ-a, ovi kandidati su ipak dobili podršku parlamentarne većine. Vukojino imenovanje izazvalo je brojne kontroverze, između ostalog zato što nikada nije bio sudija, a iz opozicionih redova SDA, DF-a i Stranke za BiH Vukoju povezuju sa HDZ-om BiH. 

  • Vijesti

  • 29. Maj 2024  29. Maj 2024

  • 1

Marin Vukoja novi je sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odlučila je parlamentarna većina u Federaciji BiH. Bivša ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Miličević (HDZ) dobila je potvrdu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za imenovanje na mjesto zamjenice direktora Agencije za bankarstvo ovog entiteta. 

Vukojino imenovanje izazvalo je brojne kontroverze, između ostalog zato što nikada nije bio sudija, a iz opozicionih redova SDA, DF-a i Stranke za BiH Vukoju povezuju sa HDZ-om BiH. 

Kada je u pitanju funkcija na koju je imenovana Milićević, član 22. Zakona o agenciji za bankarstvo FBiH kaže da direktor i zamjenik direktora ne mogu biti članovi političkih stranaka. Uprkos činjenici da je Miličević članica HDZ-a, dobila je podršku među zastupnicima Predstavničkog doma.

"HDZ i ekipa oko njega oličena u strankama Trojke jučer je, to što su potvrdili HDZ-ovca Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH, ovladali i FERK-om, Regulatornom komisijom za energiju Federacije BiH. Da ne spominjem činjenicu da su Jelku Milićević imenovali za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo! Onu Jelku Milićević koja jedina bez ikakve i opomene a ne nečeg ozbiljnijeg ili težeg, prođe kroz aferu Respiratori, iako je bila zamjenica premijera, ministrica finansija i zapovjednica Štaba Civilne zaštite. Možete li zamisliti te bahatosti, osornosti, tog bezobrazluka i drskosti?", rekao je za "Slobodnu Bosnu" zastupnik DF-a u Federalnom parlamentu Sanel Kajan.

Kajan je već ranije najavljivao da će se protiviti imenovanju Milićević, te da prijedlog odbacuje i da ga osuđuje, ne prihvata i odbacuje - kao sraman!

Potom je istakao kako je na jučerašnjoj sjednici govorio o solarima i problemima s kojima su suočeni stanovnici naselja na području Mostara.

"Tokom glasanja nismo podržali davanje prethodne saglasnosti u postupku izdavanja Energetske dozvole gospodarskom drustvu Solar Lena d.o.o. Grude. Međutim, predsjedavajući Mladen Bošković je glasanje razdvojio na Lena 1 i Lena 2. Lena 1 nije dobila podršku! Kada su to vidjeli, HDZ-ovci su uspjeli doći do još jednog glasa, i tokom drugog glasanja, saglasnost je prošla za Lenu 2", otkrio je Kajan za "Slobodnu Bosnu".

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH usvojila je u februaru ove godine informacije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana Lena 1 i Lena 2 privrednog društva Solar Lena d.o.o. Grude.

Data je i prethodna suglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju ovih fotonaponskih elektrana instalisane nazivne snage po 75 MW i odobrene snage priključenja po 75 MW, koje se planiraju graditi u Mostaru.

Neformalna grupa građana šest mostarskih naselja bori se protiv prostornog plana za elektroenergetska postrojenja koje je Grad Mostar kroz izmjene i dopune prostornog plana donio 2012. i 2022. godine.

"Iza LENA 1 i LENA 2 stoji Ljiljanko Palac. Zanimljiva je ta višegodišnja ljubav Ljiljenka Palca i HDZ-a BiH na svim nivoima vlasti. Lena 1, solarno postrojenje od 75 MW (oko 774 duluma) planirano je iznad naselja KOZICE odnosno u mjesnoj zajednici Miljkovići gdje i sam imam kuću. 99% potpisnika peticije lokalnog stanovništva je protiv ovakvog postrojenja u blizini njihovih kuća i kojim se uzima kompletan životni prostor i prostor za stočarstvo. Naselje Kozice u 21. iznad Mostara NEMAJU PRIKLJUČAK ZA VODU. Ovakvo solarno postrojenje će iseliti stanovništvo sa ovih područja pa se onda može govoriti i o etničkom čišćenju!? Grad Mostar 2022. godine, prilikom donošenja izmjena i dopuna prostornog plana za elektroenergetska postrojenja NIJE proveo nikakvu stručnu studiju kao podlogu takvim izmjenama nakon kojih kreću svi naši problemi", naveo je Mario Ćosić, predstavnik Neformalne grupe građana u pismu upućenom zastupniku Kajanu koji je njihove probleme iznio na jučerašnjoj sjednici, a u koje smo imali uvid.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...