ALMIR BEČAREVIĆ, DOK NIJE ZABORAVIO: "Svim narodima i narodnostima želim sretan HDZ otisak ili utisak, te da nas..."

Šta to nosi sa sobom izbor Vukoje.

  • Politika

  • 29. Maj 2024  29. Maj 2024

  • 1

Promjenom sastava članova FERK-a otvoren je put za povećanje električne energije, a po prijedlogu JP Elektroprivreda BiH, smatra Almir Bečarević, predsjednik KV Stranke za BiH i energetski stručnjak.

"HDZ sada u FERK-u ima svoja dva predstavnika i ovi "neovisni" članovi će odobriti predloženo povećanje cijene. Predstavnik SDP-a je nebitan sada u ovoj najznačajnijoj energetskoj komisiji u FBiH, ali i on će glasati ne samo za predloženo povećanje cijene već i za sve ono što će u budućnosti raditi predstavnici HDZ-a u ovoj komisiji. Ova komisija je bila zamišljena kao neovisna komisija koja bi se trebala baviti pitanjima iz energetike, ali sada postaje potpuni ovisnik politika HDZ-a što ćemo vidjeti odmah na startu njenog rada", ističe Bečarević.

On se pita kako objasniti strankama Trojke da su FERK-u proširene nadležnosti i da je postao regulator za energiju, te da su sada u ruke jednoj političkoj opciji dali da upravlja svim procesima u energetici.

"Kako objasniti da je prirodni gas, nafta, električna energija, toplotna energija sva u nadležnosti HDZ-a i da sada HDZ u okviru ovog regulatora ima ovlasti da kreira sve energetske politike u FBiH. Kako urazumiti diletante da je Sarajevo najveći potrošač prirodnog gasa, najveći proizvođač toplotne energije, najveće tržište za naftu i da će sada kadrovi koje će postavljati HDZ u regulatoru iz Mostara odlučivati o energetskim cjenovnim sudbinama Kantona Sarajevo ili FBiH. Prva ta odluka će biti povećanje cijene el. energije koja će pogoditi samo korisnike JPEPBiH.

Znači, godinama se cijena struje nije mijenjala i Elektroprivreda pozitivno poslovala, a sada ćemo imati ubjeđivanja da je povećanje cijene električne energije u cilju građana kako bi isti imali dovoljne količine električne energije. Sada ne treba štediti električnu energiju već je ima dovoljno, ali linearno je treba povećati jer to je za "dobro" građana i kako bi u predviđenom restruktuiranju Elektroprivrede moglo se zaposliti 300 novih zaposlenika u JP EP BiH", kaže Bečarević.

On je dodao da je "prošao Marin Vukoja, prolazi i povećanje cijene električne energije za sve narode i narodnosti koje snabdijeva JP EP BiH."

"Sve za prosperitet i sanaciju gubitaka, a to što JP EP BiH više ne zna prodati struju na tržištu to nema veze jer imaju građani viška novca i treba im uzeti iz novčanika jer treba dalje zapošljavati i 'sanirati' gubitke, a onda slušati da je to za korist građana. Tri glasa u FERK-u su već obezbijeđena, a linearno povećanje će biti više od 10%. Korist od imenovanja Vukoje ćemo odmah dobiti u povećanim fakturama od JP EP BiH. Svim narodima i narodnostima želim sretan HDZ otisak ili utisak, te da nas mogu i dalje praviti budalama oni koji kažu da rade za građane. Tek ćemo plaćati ove otiske ili utiske politika 'za narod'", zaključuje Bečarević. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...