U OHR-u ZADOVOLJNI IMENOVANJEM VUKOJE: "Očekujemo od vlasti RS-a da učine isto i ispune svoju obavezu prema Ustavu BiH"

Marin Vukoja imenovan je za sudiju Ustavnog suda BiH na sjednici Predstavničkog Parlamenta FBiH.

  • Politika

  • 29. Maj 2024  29. Maj 2024

  • 1

Nakon četverosatne rasprave, glasanje je došlo na red tek oko 1:20 sati iza ponoći. Za imenovanje Vukoje glasalo je 51 zastupnika, 39 bilo je protiv, dok nijedan nije bio suzdržan.

O imenovanju se danas oglasio Ured visokog predstavnika.

"Povodom popunjavanja jednog od upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH, OHR želi podsjetiti vlasti na svim nivoima u BiH na njihovu obavezu da se osigura nesmetan rad Ustavnog suda BiH u punom kapacitetu, u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom".

"Nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem je osnovna garancija vladavine prava i demokratije. OHR očekuje od vlasti RS da učine isto i ispune svoju obavezu prema Ustavu BiH tako što će imenovati preostale sudije Ustavnog suda. Ne postoji nijedan argument protiv toga", poručili su iz OHR-a.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...