U INDIJI IZMJERENO 52,3 STEPENI: Učenici gube svijest, bolničari na biralištima

Temperature su toliko visoke da je u državnoj školi u istočnoj indijskoj državi Bihar nekoliko učenika izgubilo svijest.

  • Šareni svijet

  • 29. Maj 2024  29. Maj 2024

  • 0

Rekordne vrućine su danas, drugi dan zaredom, zahvatile dijelove indijske prijestolnice, dosegnuvši temperaturu od 52.3 Celzijevih stepeni, a toplinski val bez presedana zahvatio je i neke sjeverozapadne regije. Rekordno visoke ljetne temperature posljednjih su dana rezultirale neuobičajeno jakim toplinskim valom, rekli su meteorolozi, no kažu da bi od sutra trebao popustiti u području sjeverozapadne i centralne Indije, prenosi Hina.

Temperature su toliko visoke da je u državnoj školi u istočnoj indijskoj državi Bihar nekoliko učenika izgubilo svijest. Školski liječnik je kazao da se to događa zbog neravnoteže elektrolita, što uzrokuje nesvjesticu, povraćanje i vrtoglavicu. Aziju je ove godine zahvatilo iznimno vruće ljeto, trend koji su, kako kažu naučnici pogoršale klimatske promjene, a potaknuli su ih ljudi. 

Indija obično proglašava toplinski val kada maksimalna temperatura dosegne 4.5 do 6.4 stepeni više od uobičajene temperature, a jak toplinski val kada je temperatura viša od normalne za 6.5 Celzijevih stepeni . Neuobičajeno visoke temperature nagnale su indijsko Izborno povjerenstvo da prošle sedmice za vrijeme održavanja općih izbora u New Delhiju postave medicinsko osoblje na biračkim mjestima. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...