INSISTIRANJE NA ISTINI: U Parlamentu Švedske obilježen Dan bijelih traka - dan sjećanja na zločine u Prijedoru

Seminar je okupio respektabilne predstavnike svjetske akademske zajednice, visokih zvaničnika institucija Kraljevine Švedske, kao i diplomatskog kora i bosanskohercegovačke zajednice u ovoj zemlji.

  • Sjećanje

  • 29. Maj 2024  

  • 0

U Parlamentu Kraljevine Švedske obilježen je Dan bijelih traka, dan sjećanja i komemoracije na zločine u Prijedoru tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kroz poludnevni seminar, koji su organizovali članovi Parlamenta Švedske, ispred Socijaldemokratske partije Švedske - Azra Muranović, Denis Begić i Dženan Čišija, uz saradnju sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Štokholmu.

Seminar je okupio respektabilne predstavnike svjetske akademske zajednice, visokih zvaničnika institucija Kraljevine Švedske, kao i diplomatskog kora i bosanskohercegovačke zajednice u ovoj zemlji.

Uvodne riječi je dala Azra Muranović, a zatim se skupu obratio ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj Bojan Šošić koji je poručio da je iznimno važno održati kulturu sjećanja i poštivanja žrtava, a zbog budućnosti, opstanka demokratije i očuvanja mira u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj Evropi i svijetu.

Član Parlamenta Švedske, također ispred Socijaldemokratske partije, Morgan Johansson, istakao je da su dešavanja u Prijedoru ‘92 i proglas o obilježavanju nesrpskog stanovništva bijelim trakama, te zločini koji su se kasnije desili istinski primjer šta se desi nakon ovakvog čina dehumanizacije, kada zaboravite da su oni za koje mislite da su vam neprijatelji, zapravo ljudska bića.

Posebni gosti i govornici na skupu su bili David Pettigrew, profesor na Univerzitetu Southern Connecticut, SAD koji je posvetio decenije rada na istraživanju ratnih zločina i prava na obilježavanje stratišta i Fabrice Dekoninck, istraživač i fotograf koji svojim radom u posttraumatskom društvu u Bosni i Hercegovini doprinosi istini, sjećanju na zločine i njihove žrtve, ali i važnosti za ozdravljenje društva kroz istinsko pomirenje.

Uz potresno svjedočenje Satka Mujagića, preživjelog logora Omarska i Manjača i veoma angažovanog aktivista na kulturi sjećanja i ljudskih prava, ovo je zapravo bila i generalna i najvažnija poruka ovog skupa, očuvati kulturu sjećanja na žrtve, kroz edukaciju i stalnu diskusiju. Insistiranje na istini i njeno ponavljanje jedino može pomoći stvarnom pomirenju i osigurati zdravu budućnost generacija koje dolaze, prenosi Hayat.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...