KAKVA NOĆ U ATINI: Olympiakos golom u 115. minuti došao do prve evropske titule u historiji (VIDEO)

Italijanski tim jurio je svoj drugi evropski trofej jer su 1961. godine osvojili Kup pobjednika kupova, dok su Grci željeli prvi put dotaći vrh u nekom značajnom takmičenju na Starom kontinentu.

  • Sport

  • 29. Maj 2024  29. Maj 2024

  • 0

U Atini se odigralo finale Konferencijske lige između Olympiakosa i Fiorentine. Nakon 90 minuta meča nije bilo golova i utakmica je otišla u produžetke. U 115. minuti (drugi produžetak) napadač Olympiakosa  El Kaabi pogodio je vodstvo tima iz Grčke za 1:0, što je bio i konačan rezultat. No, krenimo redom.

Italijanski tim jurio je svoj drugi evropski trofej jer su 1961. godine osvojili Kup pobjednika kupova, dok su Grci željeli prvi put dotaći vrh u nekom značajnom takmičenju na Starom kontinentu. Također, treba naglasiti da je i prošle godine u istom takmičenju tim iz Firence igrao finale, ali je poražen od West Hama. Sudbina se poigrala i ove godine jer su ponovo poraženi u posljednjim trenucima meča kao i prošle godine.

Poništen gol Fiorentine zbog ofsajda, mreže mirovale na poluvremenu

Utakmica je odmah otvorena šansom grčke ekipe. Igrao se 5. minut kada je Podence zaprijetio, ali je bio siguran golman Firentine. Pet minuta poslije Biraghi je postigao pogodak za ”Ljubičaste iz Firence”, ali je poništen zbog nedozvoljene pozicije. Potom je bio period mirnije igre. A onda velika prilika za italijanski tim. Bonaventura nije iskoristio sjajnu šansu, šutirao je iz dobre pozicije, ali njegov udarac brani Tzolakis. Stiče se dojam da je loše reagovao u ključnom trenutku.

Ponovo je uslijedio period mirnije igre, ali su opasniji bili igrači Fiorentine. Italijanski tim je diktirao tempo, težili su da postignu pogodak. Imali su veći posjed lopte i kombinatorikom su željeli da slome odbranu Olympiakosa. No, čini se da nisu imali dovoljno koncentracije u presudnim trenucima. Ostalo je 0:0 nakon prvih 45 minuta.

Borba na sredini terena, Tzolakis spašavao svoj tim

U nastavku grčki tim kreće nešto ofanzivnije. S obzirom da su u prvom dijelu bili u podređenom položaju, težili su da poprave dojam. Ipak, nisu uspjeli stvoriti neku ozbiljniju priliku. U tim trenucima igralo se na sredini terena, vodila se bitka za svaki centimetar terena.

Igrao se 64. minut kada je Milenkvić nakon kornera sjajno skočio, ali je glavom šutirao pored gola. Četiri minute poslije Kouame je imao stopostotnu šansu, ali je loše šutirao i golman Tzolakis brani. Uzvratio je Olympiakos nakon jednog prekida, ali lopta odlazi pored gola. Sve je mirisalo na to da će se igrati produžeci. Nakon 90 minuta, bilo je 7 minuta sudijske nadoknade. Ipak, ovaj dvoboj je završen bez golova.

Mreža se zatresla u drugom produžetku

Prvi produžetak bolje otvara Olympiakos. Prvo su tražili jedanaesterac nakon što je jedan igrač Fiorentine igrao rukom, ali ga nisu dobili. Samo minut poslije Jovetić je testirao Terracciana koji sjajno brani. Nije bilo golova nakon prvog produžetka. Fiorentina je imala dobru šansu u 109. minuti preko Ikonea. Opet je na visini zadatka bio Tzolakis. I onda 115. minut i pogodak El Kaabija za vodstvo Olympiakosa 1:0. Provjeravao se u var sobi pogodak nekoliko minuta i onda velika radost domaćih navijača. Pogodak je priznat.

Utakmica je produžena 5 minuta, ali se rezultat nije mijenjao. Konferencijsku ligu su osvajali: Roma 2022., West Ham 2023. i Olympiakos 2024. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...