USTAVNI SUD FBiH ODLUČIO O APELACIJI NERMINA NIKŠIĆA: Osnivači UKC-a Tuzla imaju šest mjeseci da se upišu u sudski registar (FOTO)

Važno je istaći i to da pored Tuzlanskog jantona, svoj udio vlasništva u UKC-u Tuzla ima i Federacija BiH. Statut o navedenom je donesen na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i u njemu su i kantonalna i federalna vlada navedene kao osnivači tuzlanskog UKC-a.

  • Politika

  • 30. Maj 2024  30. Maj 2024

  • 0

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine objavio je presudu u vezi sa rješavanjem spora između Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona o privremenom imenovanju Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzittskog kliničkog centra Tuzla. Presudom je, između ostalog, donesena odluka da se osnivači UKC-a moraju upisati u sudski registar i da za to imaju rok od šest mjeseci, prenosi N1.

Naime, nakon što je Vlada Federacije BiH na osnovu Statuta iz 2013. godine ušla u upravljačke strukture UKC-a Tuzla i imenovala novi Upravni odbor bez dogovora s Kantonalnom vladom, u augustu ove godine je Skupština Tuzlanskog kantona većinom glasova povukla svoju saglasnost na Statut u kojem se obje strane navode kao osnivači. Ugovor o međusobnim pravima i obavezama nikada nije potpisan. Tako je Skupština ovlastila Vladu Tuzlanskog kantona da imenuje Upravni odbor ove zdravstvene ustanove.

Tako je predsjednik Federacije BiH Nermin Nikšić u decembru prošle godine podnio apelaciju Ustavnom sudu navodeći da je imenovanjem Upravnog odbora Vlada Tuzlanskog kantona povrijedila pravo Federalne vlade u vršenju nadležnosti, koje je utvrđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine. Stoga traži da odluke Vlade TK-a bude stavljena van snage.

Važno je istaći i to da pored Tuzlanskog jantona, svoj udio vlasništva u UKC-u Tuzla ima i Federacija BiH. Statut o navedenom je donesen na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i u njemu su i kantonalna i federalna vlada navedene kao osnivači tuzlanskog UKC-a.

Također, ugovorom koji nikada nije ni potpisan trebala su biti definisana međusobna prava i obaveze.

Problem je nastao kada je federalna vlada, nakon što je 2022.godine ušla u upravljačku strukturu, bez saglasnosti kantona smijenila i imenovala novi upravni odbor.

Nakon toga su uslijedile reakcije Skupštine TK koja je samovoljno povukla gore navedeni Statut i na taj način ovlastila Vladu TK da na prijedlog Ministarstva zdravstva TK imenuje privremeni upravni odbor UKC-a Tuzla.

Na kraju je u augustu prošle godine na sjednici Skupština TK preuzela kontrolu nad tuzlanskim UKC-om i Vladu TK ovlastila da imenuje privremeni Upravni odbor.

Sve to je dovelo do apelacije koju je Nikšić krajem prošle godine podnio Ustavnom sudu F BiH kako bi se navedeni spor između federalne i tuzlanske vlade riješio, a koji se odnosi na imenovanje Upravnog odbora UKC-a.

Ustavni sud FBiH je donio presudu 21. maja ove godine, a koja je danas saopćena javnosti.

Presudom se utvrđuje da je Vlada Tuzlanskog kantona donošenjem Rješenja o privremenom imenovanju Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetsko klinički centar Tuzla povrijedila prava Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, kako se navodi, na osnovu objektivnih dokaza je utvrđeno da su Parlament FBiH i Skupština TK u 2013. godini donijeli odluke o preuzimanju osnivačkih prava, kao i da su donijeli odluke o davanju saglasnosti na statut te UKC-a Tuzla, međutim nije izvršen upis suosnivača u registrar društava Općinskog suda u Tuzli.

“Te da ni u kom slučaju jedan od osnivača, a to je Skupština i Vlada kantona po ovlaštenju iste ne može to samostalno učiniti i pritom isključiti organ koji po navedenom zakonu treba da delegira lice u upravni odbor iz djelokruga Federacije BiH. Nije završen ni ugovor kojim bi se regulisala njihova međusobna prava, obaveze i odgovornosti u skladu sa članom sedam uredbe sa zakonskom snagom ustanova, iako je Vlada kantona pozivala Vladu Federacije BiH na zaključenje istog. FBiH je nastavila dijelom da finansira ovu ustanovu iako nije upisana kao suosnivač”, naveli su iz Ustavnog suda FBiH.

“Ovakvo postupanje jednog i drugog nivoa vlasti nalažu da ovaj sud u cilju rješavanja spora naloži, u stavu dva izreke ove presude, jer je evidentno da tu spomenuti organi nisu postupali u skladu sa osnovnim i za ovu oblast esencijalnim zakonom o zdravstvenoj zaštiti, ali je ustavnom obavezom koja nalaže saradnju i međusobno razumijevanje i pomaganje u dobroj vjeri, radi izvršavanja ove zajedničke nadležnosti, preduzmu sve potrebne radnje i donesu neophodne akte nužne za upis ove ustanove i njeno nesmetano funkcinisanje i zakonit rad”, dodali su.

Poručili su da je upis u sudski registar šest mjeseci.

“Ukoliko ne postupe po ovom nalogu u zadanom roku, odnosno ne izvrše svoju ustavno-zakonsku obavezu, sva akta donesena od organa vlasti navedenih u tom stavu presude, u odnosu na ovu zdravstvenu ustanovu predstaju da se primjenjuju kako je definisano u stavu tri izreke presude”, poručili su iz Ustavnog suda FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...