EMMANUEL MACRON IZUZETNO NERVIRA VLADIMIRA PUTINA: Francuska bi u Ukrajinu uskoro mogla poslati...

(...) vojne instruktore.

  • Svijet

  • 30. Maj 2024  30. Maj 2024

  • 0

Francuska bi uskoro mogla poslati vojne instruktore u Ukrajinu uprkos zabrinutosti nekih saveznika i kritikama Rusije, a svoju odluku bi mogla objaviti sljedeće sedmice tokom posjete ukrajinskog predsjednika, izjavila su tri diplomatska izvora.

Diplomate su kazale da se Pariz nada da će stvoriti i predvoditi koaliciju zemalja koje nude takvu pomoć ratnim naporima Kijeva, iako se neki od njegovih partnera u Evropskoj uniji plaše da bi to moglo učiniti direktan sukob s Rusijom vjerovatnijim.

Francuska bi u početku poslala ograničen broj osoblja da procijeni modalitete misije prije nego što pošalje nekoliko stotina instruktora, rekla su dvojica diplomata, prenose agencije.

Obuka bi se fokusirala na deminiranje, održavanje opreme u funkciji i tehničku ekspertizu za ratne avione koje će osigurati Zapad, rekli su. Pariz bi također finansirao, naoružavao i obučavao ukrajinsku motoriziranu brigadu.

"Aranžmani su veoma uznapredovali i mogli bismo da očekujemo nešto sljedeće sedmice", rekao je jedan od izvora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovat će u Francusku 6. juna, na 80. godišnjicu Dana D, kada su se saveznički vojnici iskrcali u Normandiju kako bi protjerali snage nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata. On će naredni dan u Parizu razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Najviši ukrajinski komandant rekao je u ponedjeljak da je potpisao papire koji omogućavaju francuskim vojnim instruktorima da uskoro posjete ukrajinske centre za obuku. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...