SLOBODAN VASKOVIĆ NAJAVLJUJE: "Od Dodika, u političkom smislu, ni panj neće ostati, i to vrlo brzo!"

Opozicija koju čine SDS, Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Narodni front Jelene Trivić i dio PDP-a, koji predvodi Igor Crnadak, trebalo bi već da ozbiljno razmatraju situaciju i svoje postupke nakon što panj, koji je još preostao od Dodika, bude iščupan.

  • Politika

  • 01. Jun. 2024  01. Jun. 2024

  • 3

Novinar Slobodan Vasković dao je najnoviju analizu političkog stanja u Bosni i Hercegovini.

Njegov tekst prenosimo u cjelosti:

1.

Od Dodika, u političkom smislu, ni panj neće ostati, i to vrlo brzo, ali ne uočavam da se opozicija pripema za taj trenutak. Iako je to prebitno.

2.

Opozicija koju čine SDS, Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Narodni front Jelene Trivić i dio PDP-a, koji predvodi Igor Crnadak, trebalo bi već da ozbiljno razmatraju situaciju i svoje postupke nakon što panj, koji je još preostao od Dodika, bude iščupan.

3.

Opozicija bi već morala imati rješenje koga će kandidovati na vanrednim izborima za predsjednika RS nakon što Dodik napusti tu poziciju koju je, proteklih godinu i po, uzurpirao, jer je pokrao brutalno izbore, nakon što je shvatio da je poražen, i zgazio narodnu volju. 

4.

Opozicija bi morala imati rješenje i kako sastaviti novu Vladu RS, jer će nakon Dodikov političkog pada doći do raspada “koalicije kontinuiteta uništavanja sopstvenog naroda” i, što je mnogo važnije, do pucanja SNSD-a po svim šavovima.

5.

Opozicija u najskorije vrijeme mora imati i programe za obnovu Republike Srpske u svim segmentima društva, kao i za izlazak entiteta iz duboke izolacije u kojoj se trenutno nalazi.

6.

Sve su to vrlo kompleksne i složene radnje, a, budući da je RS već bankrotirala, iako to niko ne želi da kaže, najvažniji zadatak je naći novac i pokrenuti privredu koja je zamrla.

Činjenica je da niko ne zna koliki je stvari dug RS: On je, izvan svake razumne sumnje, neuporedivo veći od onog koji Dodikov Režim navodi. 

7.

Opozicija mora spremno dočekati i promjene koje će nastupiti u državnim institucijama nakon pada Dodika. I koje će promijeniti sastav Savjeta ministara, a potom, i čelnike brojnih drugih državnih institucija.

8.

Da budem precizan - Dodik će biti presuđen u procesu pred Sudom BiH za nepoštivanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita. Ne vjerujem da postoje, osim teoretskih, bilo kakve šanse da bude oslobođen. Uz to, biće mu otvoren još jedan proces zbog prijetnji tužiocu iz navedneog predmeta, a već ima nekoliko procesa protiv njega za privredni kriminal.

Da se čudo desi, pa bude oslobođen, Dodik će se, izvjesno, sudariti sa velikim socijalnim nemirima koji su neizbježni, jer je RS bankrotirala. Ni socijalne nemire on ne može politički da preživi, jer nema čime.

9.

Dodik, velemajstor haosa, doveo je sebe u haos koji ničim ne može riješiti. Nikada ne potcjenjujem Dodika, ali mu ovaj put ne dajem nikakve šanse da će politički preživjeti naredne mjesece.

10.

Opozicija bi morala da prepozna tu situaciju kao realnost koja je korak ispred i samo je pitanje dana kada ćemo svi u nju zakoračiti, što je najjači argument da se počnu pripremati za vrijeme “Nakon Dodika”.

11.

Nikakve preostale, istina vrlo male, nesuglasice između SDS-a, Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Narodnog Fronta Jelene Trivić i Crnatkovog dijela PDP-a, ne smiju biti prepreka brzim i efikasnim dogovorima šta Nakon Dodika; Takvi dogovori kao bonus iznjedrili bi značajno veći potencijal i za lokalne izbore koji su u oktobru. Što je, takođe, značajno, jer Opozicija ima ogromnu šansu da pobijedi u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju.

12.

Bitno za Opoziciju jeste da su se riješili najveće nesuglasice, a to su odlazeći gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kandidat SNSD-a na narednim lokalnim izborima i Branislav Borenović, poodavno fiktivni predsjednik PDP-a, od kojeg je malo šta ostalo; Veći dio tog malo je uz Crnatka, ma šta o tome govorio Borenovićev telal Nenad Vuković, koji je mnogo bliži Nenadu Nešiću nego bilo kome iz PDP-a, čiji je potpredsjednik.

13.

Od Dodika je ostao samo panj, a njegove nade da će sačuvati SNSD i preko tog interesnog konglomerata, nastaviti da utiče na političku scenu BiH i RS, tek su projekcije bez ikakvog utemeljenja.

Dodikov pokušaj da predajom stranke sinu Igoru Dodiku za sebe obezbijedi, nakon političkog pada, ulogu sive eminencije SNSD-a, eksperiment je koji je osuđen na propast. Iako Igor Dodik već vodi SNSD i odlučuje o svemu što se tiče stranke, ne postiji način da SNSD opstane u jednom dijelu nakon Dodikovog konačnog pada.

14.

Igor Dodik je vrlo vrlo neuspješna kopija Milorada Dodika iz najlošijih dana, tako da on nema ni snage, ali ni znanja da sačuva stranku na okupu. Uz to, neomiljen je i nije prihvaćen unutar SNSD-a.

15.

Osim toga, Dodik već predugo vlada strankom po principu - Ja sam vas stvorio, ja ću vas i uništiti; Sada je akcenat na uništiti i Dodik tu više ništa ne može promijeniti.

SNSD je već razoren iznutra, ali Dodik nekako uspijeva da održi fasadu od pada. I to za kratko, jer će i fasada početi da se ruši pošto nema već sada na čemu da se drži.

16.

Kombi partije koje prate Dodika i koje on, što je zaista neviđen paradoks, slabi i u ovom trenutku, platiće punu cijenu “politike” kojom su svoju sudbinu svezali za Dodikovu. 

Njegovim odlaskom sa političke scene, one će nestati.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...